NZ-lijn: raad geïmponeerd door dossiers

Jeanine van Pinxteren, gemeenteraadslid van GroenLinks: ''Ik kreeg het idee dat het niet de bedoeling was dat ik het dossier zou begrijpen. Nee, het leek de bedoeling dat ik onder de indruk raakte.'' Foto ANP

De Amsterdamse gemeenteraad nam op 9 oktober 2002 het besluit tot de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Op de laatste dag van de enquêteverhoren, dinsdag, rees de vraag of hij steeds goed geïnformeerd was.

Is de Amsterdamse raad wel steeds goed geïnformeerd over het project Noord/Zuidlijn? Is dat wel mogelijk als hij in achterafkamertjes karrenvrachten dossiers over zich uitgestort krijgt, of een stuk vluchtig mag inzien?

Jeanine van Pinxteren, gemeenteraadslid van GroenLinks, enthousiast voorstander van de metrobouw, betwijfelt dat. Daarom stemde zij op 9 oktober 2002 tegen het besluit met de aanleg van de Noord/Zuidlijn te beginnen. ''Met bloedend hart,'' zei ze dinsdag tegen de enquêtecommissie die de problemen bij de metrobouw onderzoekt.

Van Pinxteren schilderde het beeld van een raad die zich in een avontuur liet rommelen. ''Aan de vooravond van het raadsbesluit ontvingen we nog een belangwekkend stuk.'' Ook gaf Van Pinxteren aan dat de druk van collegepartijen ongekend hoog was. Ze werd tot diep in de nacht door raadsleden gebeld, met als doel haar te overtuigen en meer draagvlak te krijgen.

''Ik zag het niet zitten,'' aldus de fractiewoordvoerster. De aanwijzingen dat het 'go-besluit' niet goed in elkaar zat, stapelden zich op. Zo bleek dat de kosten van een busstation en een fietsenstalling ineens uit het budget waren gehaald.

Het leek erop dat haar verdenking, dat het college er alles aan gedaan had om binnen het door de raad gestelde maximum van 317 miljoen euro voor Amsterdam te blijven, juist was. Van Pinxteren: ''Ik dacht: dit gaat een te zwaar risico voor de stad worden. Wij hebben straks geen geld meer om andere belangrijke dingen te doen.''

Ook na het besluit ontbrak het aan goede informatie. Ze kreeg wel informatie, alleen: ''Misschien was die 'volledig', dat konden we niet nagaan, maar 'juist' was het niet.'' Karrenvrachten informatie waar misschien het benodige bijzat, noemt Van Pinxteren niet 'de juiste informatie'.

''Robert Flos van de VVD en ik zaten als kakelverse raadsleden in besloten sessies te luisteren naar informatie die moeilijk te duiden was. Het was techniek en statistiek, en het ging over risicoanalyses. Je kon soms even iets inzien, een kopietje kreeg je niet mee. Ik kreeg het idee dat het niet de bedoeling was dat ik het dossier zou begrijpen. Nee, het leek de bedoeling dat ik onder de indruk raakte.''

De enquêtecommissie toonde zich verrast door de hoeveelheid informatie die geheim moest blijven. Van Pinxteren vertelde dat de afgelopen jaren op elke twee vergaderingen met de meest-betrokken raadsleden er één besloten was; voor collega-raadsleden, pers en publiek geheim

Ook VVD'er Flos wees de commissie op de overdosis informatie. Hij dook zelf niet diep in contracten met aannemers, maar checkte ze op hoofdlijnen. Maar: ''Er is geen informatie achtergehouden,'' onderstreepte Flos.

En hij heeft altijd willen weten wat een besluit inhield. De liberaal maakte zelfs samenvattingen om het begrijpelijk te maken voor fractiegenoten. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden