Update

NZ-lijn later klaar en nog duurder

Verzakte panden langs het traject van de Noord-Zuidllijn aan de Amsterdamse Vijzelgracht. Archieffoto ANP Beeld
Verzakte panden langs het traject van de Noord-Zuidllijn aan de Amsterdamse Vijzelgracht. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Nieuwe tegenslag voor de Noord/Zuidlijn: de aanleg valt 68 miljoen euro duurder uit en de metro rijdt mogelijk pas in 2018. Reden is dat de laatste meters van station Vijzelgracht onder luchtdruk moeten worden uitgegraven.

Volgens oud-minister Cees Veerman, die vorig jaar met een commissie adviseerde de metro af te bouwen, is met een spaarpot van een half miljard voor 95 procent zeker dat de lijn binnen het budget van 3,1 miljard kan worden afgebouwd. Met nog een kleine tien bouwjaren te gaan is het de vraag of de reserves voldoende zijn. Tot nu toe werd met 85 procent zekerheid verkondigd dat de metro in oktober 2017 in bedrijf wordt genomen. Door het extra werk bij de Vijzelgracht is, is nu februari 2018 met 85 procent zekerheid de einddatum. Toch houdt wethouder Eric Wiebes vooralsnog vast aan oktober 2017. ''Er zijn voldoende ideeën om de verloren tijd terug te winnen. We willen maximaal druk op de organisatie en de aannemers houden om het werk zo snel mogelijk af te ronden.''

Van meet af aan werd er van uitgegaan dat het laatste deel van station Vijzelgracht onder verhoogde luchtdruk moest worden afgegraven. Zo kan worden voorkomen dat de grond openbarst door opwaartse druk van het grondwater. Maar in 2004 werd in opdracht van toenmalig wethouder Mark van der Horst gezocht naar kostenbesparingen. Toen is gemeld dat het misschien niet nodig was onder luchtdruk te werken bij de Vijzelgracht. Maar na de verzakkingen in 2008 werd opnieuw gekeken naar de risico's, met als uitkomst dat luchtdruk noodzakelijk is. Wiebes: ''Een veilige afbouw is van het grootste belang.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden