'NZ-lijn duurder dan 3,1 miljard'

AMSTERDAM - Oud-wethouder Tjeerd Herrema verwacht dat de Noord/Zuidlijn nog duurder wordt dan geraamd. Herrema zei zaterdag in het tv-programma Nova dat het bedrag dat de adviescommissie-Veerman had berekend, 3,1 miljard euro, slechts 'een tussenstand' kan zijn. De commissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman berekende dat de kans dat Amsterdam het redt met die 3,1 miljard, 95 procent bedraagt. Herrema: ''Ik zou iets lager gaan zitten.''

Herrema zei dat er pas duidelijkheid is over de kosten als het hele project klaar is. Onder andere moeten de rijtuigen nog worden besteld. Herrema vertrok in februari als wethouder na een nieuwe financiële tegenslag. Herrema zei dat hij moeite had met het 'planoptimisme' bij de bouwers en het projectbureau, waardoor een reële blik op de metrobouw werd belemmerd.

De uitspraken van Herrema kwamen aan de vooravond van de openbare verhoren van de raadsenquête, die vanmorgen zijn begonnen. Als eerste werd Jan Bijkerk, sinds 2007 directeur Uitvoering Projectbureau Noord/Zuidlijn, verhoord. De enquêtecommissie onder leiding van raadslid Maurice Limmen (CDA) zal de komende weken veertig betrokken ondervragen. Herrema is volgende week aan de beurt.

Na Bijkerk verscheen vandaag Rob Toornend voor de enquêtecommissie. Hij was voorzitter van de zogeheten auditcommissie van 1994 tot 2000. Die commissie vond dat nooit aan de bouw van de Noord/Zuidlijn mocht worden begonnen, voordat alle instanties het eens waren over de veiligheidsrisico's. Toornend voorspelde vanaf het begin dat de metrobouw veel duurder zou uitvallen.

De derde opgeroepen persoon was Ton Doppenberg, directeur van Projectbureau Noord/Zuidlijn in 1998 en 1999. Als laatste werd vandaag Ernst Bakker (D66) ondervraagd, burgemeester van Hilversum en van 1996 tot 1998 wethouder Noord/Zuidlijn. Bakker was razend enthousiast over de nieuwe metrolijn. Onder hem viel het principebesluit dat de lijn er moest komen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden