NZ-lijn: 'Cohen te passief'

Job Cohen stond volgens het rapport de afgelopen jaren te veel op afstand van de metroaanleg. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Job Cohen stond volgens het rapport de afgelopen jaren te veel op afstand van de metroaanleg. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen heeft zich te weinig met de Noord/Zuidlijn bemoeid. Dit staat volgens betrouwbare bronnen in het eindrapport van de raadsenquête naar de metrolijn, dat dinsdag gepubliceerd wordt.

Verschillende bronnen rond de Stopera bevestigen dat het niet alleen oud-wethouders zijn die ervan langs krijgen in het rapport, maar ook het huidige college. Het stadsbestuur heeft volgens de commissie in 2006 weinig gedaan met waarschuwing voor nieuwe tegenvallers bij de Noord/Zuidlijn.

Vertrekkend wethouder Mark van der Horst (VVD) voorzag in 2006 dat de metroaanleg in de volgende vier jaar 200 miljoen euro duurder zou worden. Hij vertelde dat in een vertrouwelijk gesprek met PvdA-leider Lodewijk Asscher, opdat deze dit kon betrekken bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Maar het nieuwe college van PvdA en GroenLinks negeerde de 'winstwaarschuwing'. De gemeenteraad werd niets gemeld en in de financiële ramingen werd er geen rekening mee gehouden. De enquêtecommissie zou vinden dat er wel aan de bel had moeten worden getrokken.

Cohen stond volgens het rapport de afgelopen jaren te veel op afstand van de metroaanleg. De commissie neemt geen genoegen met zijn verweer dat hij als burgemeester 'een heel beperkte rol' heeft bij het project. Gezien alle tegenslagen lag een actievere houding voor de hand. Het rapport meldt ook gebrekkige medewerking van het stadhuis bij het vrijgeven van dossiers aan de enquêtecommissie. De commissie nam zelfs juristen in de arm, omdat de ambtenaren de zaak leken te traineren.

De commissie is zeer kritisch over het definitieve aanlegbesluit van de raad in oktober 2002. De tijd was nog niet rijp voor die beslissing, stelt de commissie. Dat wordt vooral toenmalig wethouder Geert Dales aangerekend. Van de oudgedienden krijgt vooral Ernst Bakker (D66) het zwaar te verduren. Hij belichtte als wethouder (1994-1998) alleen de zonzijde van de metrolijn. (BAS SOETENHORST)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden