NZ-lijn: Boor blaast bellen bij het Damrak

AMSTERDAM - De afgelopen dagen is lucht ontsnapt uit de kop van de tunnelboormachine van de Noord/Zuidlijn. Daardoor waren deze week aan het Natte Damrak belletjes zichtbaar in het water.

Niets aan de hand, zegt de Dienst Noord/Zuidlijn (DNZL). Aan de overkant, bij het Damrak ter hoogte van de Oudebrugsteeg, kwam ook lucht omhoog in een peilbuis met water. Bij de Oudebrugsteeg was een plas water op straat te zien.

Dat er lucht ontsnapt, is volgens de DNZL één van de effecten waarmee bij het boorproces met hoge luchtdruk rekening wordt gehouden. ''Het is een te verwachte fenomeen,'' aldus één van de experts.

De lucht ontsnapte nadat de kop van de boor voor werkzaamheden onder hoge druk was gezet. Dat was nodig omdat de boorders de beitels wilden controleren. Daartoe werd tijdelijk de 'boorspoeling' van water en vulvloeistof, bentoniet vervangen door hogere luchtdruk.

De ontsnapte lucht is daarna in de omliggende grond terecht gekomen en heeft zich later verspreid in de zandlaag rond de boor. De komende dagen kan nog meer lucht uit de boor ontsnappen.

Eerder deze maand overstroomden toiletten van de St. Nicolaaskerk en hotel Barbizon, nadat het riool verstopt was geraakt doordat daar de vulvloeistof bentoniet in terecht gekomen was. Dat had als oorzaak dat bentoniet uit de bezinkbakken op het bouwterrein was gekomen. De precieze oorzaak daarvan is nog niet bekend.

De DNZL bestudeert voortdurend de gevolgen die het boorproces met zich kan meebrengen.

Bij het water had de dienst al een stuk van de kade afgezet. Intussen is de tunnelboormachine alweer wat verder gevorderd. Het graafwiel heeft nu ruim 150 meter tunnel gegraven en bevindt zich met het graafwiel inmiddels tien meter voor de Beurs van Berlage; volgende week komt de boor ernaast te liggen. Meer dan 99 tunnelringen werden gebouwd. De meer dan honderd jaar oude kademuur is door de kop van de boor gepasseerd.

De 'zakkingen' van de grond zijn volgens de DNZL uiterst beperkt; één tot twee centimeter recht boven de boor. De boor bevindt zich in de tweede zandlaag, op ruim negentien meter diepte. De boorsnelheid, die nog kan variëren, liep intussen op tot tien meter per dag. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden