'NVWA moest beter communiceren over miltvuur'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had veel opener moeten zijn in haar communicatie over vlees dat mogelijk besmet was met miltvuur. Dat vindt voedselwaakhond foodwatch. Nadat eerder deze maand bekend werd dat een partij van 7000 kilo rundvlees mogelijk besmet was met miltvuur, werd de partij uit de handel gehaald. Maar consumenten werden niet opgeroepen om het vlees terug te brengen of gewaarschuwd dat vlees in hun koelkast besmet zou kunnen zijn. Dat had wel moeten gebeuren, vindt foodwatch.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het gaat om vlees dat afkomstig is uit een slachterij uit Polen. Twee koeien van die partij komen weer van een Slowaakse veehouder waar na de slachting de infectieziekte miltvuur (of antrax) is vastgesteld. Het vlees is geleverd aan 19 bedrijven in Nederland en 26 bedrijven in andere landen.

De kans is klein dat het vlees besmet is en dat mensen ziek worden. Voor zover bekend is dat ook niet gebeurd na het eten van vlees van deze partij. Toch vindt foodwatch dat de NVWA altijd uit voorzorg moet handelen. 'Ze moeten consumenten in dit geval altijd oproepen om het vlees terug te brengen of weg te gooien', aldus Meike Rijksen van foodwatch. Volgens foodwatch stelt de NVWA de belangen van bedrijven boven die van consumenten. De organisatie heeft inmiddels een WOB-verzoek ingediend om de informatie toch boven tafel te krijgen.

'De NVWA heeft een risicobeoordeling gemaakt. Zoals het bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering dat altijd doet', aldus een woordvoerder van de NVWA. 'Het risico werd beoordeeld als zeer klein. De warenwet staat het, in gevallen van zeer klein risico, niet toe namen van bedrijven openbaar te maken. Als we het vermoeden hadden gehad dat de gezondheidssituatie in het geding was, hadden we direct actie ondernomen. En ook nu hebben we iedereen geïnformeerd en ook direct de partij vlees terug laten halen.'

Mensen kunnen miltvuur krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden