Update

NVWA doet inval bij Brabantse vleesverwerker

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag een inval gedaan bij vleesverwerker Willy Selten in Oss. Juridisch adviseur Frank Peters van het bedrijf heeft dat vrijdagavond desgevraagd bevestigd.

Redactie

Het vermoeden bestaat dat het bedrijf paardenvleessnippers vermengde met rundvleessnippers. Het bedrijf verkocht de gemengde snippers vermoedelijk als puur rundvlees, zegt het Openbaar Ministerie (OM). 'Dat is de stelling, maar de onderzoeken lopen nog. Wij wachten de uitkomst af', zegt de jurist van het bedrijf.

Officieel is de verdenking valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het is onbekend of er een verband is met de recente vondst van paardenvlees in Ierse hamburgers en Engelse diepvriesmaaltijden, aldus het OM.

Monsters genomen
Bij het bedrijf zijn monsters genomen van vlees. Ook is administratie meegenomen. Er is bovendien gezocht in een woning. Het zou gaan om het huis van de eigenaar van het bedrijf. Er is niemand aangehouden.

Vleesgroothandel Willy Selten is volgens de eigen internetpagina gespecialiseerd in uitbenen en snijden van rundvlees. Vlees dat wordt geïmporteerd uit Europese landen wordt verwerkt en gaat naar handelaars, slagers, vleesverwerkers of rechtstreeks naar supermarkten.

Welingelichte bronnen melden dat er recent ook paarden zijn verwerkt. Er is met 25 man de hele dag gezocht op het bedrijf. Vooral de verkoper van het bedrijf is lang verhoord, zeggen ze.
Het OM gaat op geen enkele vraag in.

Ruim 100 mensen
De NVWA liet vandaag verder weten dat het voor het grote onderzoek naar mogelijke fraude met paardenvlees ruim 100 extra mensen inzet. De extra inzet is nodig omdat het de hele keten onderzoekt, van slachthuis tot vrieshuizen en supermarkt.

De organisatie doet onder meer DNA-onderzoek om uit te vinden of rundvlees niet als paardenvlees wordt verhandeld. Als vlees niet goed blijkt geëtiketteerd, bekijkt de NVWA ook of er geen schadelijke stoffen in het vlees zitten. 'We doen meer dan de Europese Unie van ons vraagt', aldus een woordvoerder.

Bij de bedrijven worden monsters genomen van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Er wordt gekeken of er paardenvlees in producten is verwerkt, terwijl er volgens het etiket rundvlees in zou moeten zitten. Ook onderzoekt de NVWA bij 40 bedrijven de etiketten, welk vlees er is gebruikt en de administratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden