NVJ berispt Denk voor wegsturen journalisten

Denk 'bewijst de democratie een slechte dienst' door journalisten te weigeren en de deur te wijzen op openbare bijeenkomsten. Dat stelt secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ.

Selcuk Ozturk voor het partijkantoor van Denk in Rotterdam Beeld anp
Selcuk Ozturk voor het partijkantoor van Denk in RotterdamBeeld anp

Bruning doet deze uitspraak naar aanleiding van het weigeren en wegsturen van een groot aantal journalisten op de verkiezingsbijeenkomst van Tunahan Kuzu woensdagavond.

"Het is niet de eerste maal dat Denk dit doet," stelt Bruning. "Het is zeer teleurstellend gedrag en het is een zeer slecht voorbeeld voor een partij die serieus wil deelnemen aan de democratie."

Nederlandse rechtsstaat
Natuurlijk mag iedere partij bepalen waar en wanneer zij media te woord willen staan. "Maar in een goed functionerende democratie moeten onafhankelijke media wel de kans krijgen om te verslaan en te controleren. Als Denk dat niet inziet, begrijpt de partij niet hoe de Nederlandse rechtsstaat werkt."

De NVJ maakt na de verkiezingen altijd een rondje langs de nieuwe parlementariërs en partijen. In dit bezoek aan Denk zal het gedrag van de partij tijdens de campagne ook zeker worden aangesneden, stelt Bruning.

Geen trend
Denk is na de PVV van Geert Wilders de tweede partij in de Tweede Kamer, die zich zulk gedrag aanmeet, zegt Bruning. Ook Wilders en de PVV staan media nauwelijks te woord en reageren slechts zeer sporadisch op interviewverzoeken. Maar een trend wil hij het niet noemen.

"De partijen die zo te werk gaan, zijn gelukkig nog op de vingers van één hand te tellen. De meeste partijen zijn zich gelukkig zeer bewust van de taak van journalisten en de grondbeginselen van een goed functionerende democratie."

De Nederlandse media moeten, ondanks dit soort praktijken, vooral integer en open hun werk blijven doen, bepleit Bruning. "Sommige partijen willen een beeld creëren dat media vooringenomen hun werk doen. Maar dat beeld verwerpen wij met klem. Journalisten hebben de taak politici kritisch te volgen. En als dat goed gebeurt, kan het altijd gebeuren dat bepaalde media een keer iets melden waar een partij minder blij mee is. Zo werkt een democratie."

Liveblog

Volg hier alles over de verkiezingen in Amsterdam en Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden