Nuonweg na jaren gedoe eindelijk open

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar vrijdagmiddag is na zeker zes jaar soebatten de Nuonweg geopend. Hierdoor kunnen bewoners van IJburg zonder omrijden bij winkelcentrum Maxis komen.

Marc Kruyswijk
Wethouder Sharon Dijksma opent de Nuonweg.   Beeld Marco Keyzer
Wethouder Sharon Dijksma opent de Nuonweg.Beeld Marco Keyzer

De Nuonweg, die eigenlijk de Overdiemerweg heet, heeft jarenlang voor beroering gezorgd. De weg loopt over het terrein van het energiebedrijf dat tegenwoordig Vattenfall heet en deed sinds 2003 dienst als route voor sluipverkeer tussen IJburg en Maxis. In 2014 werd de weg afgesloten onder meer omdat die niet veilig zou zijn.

Wat volgde was een slepende discussie over het openstellen van de weg. Met name bewoners van IJburg ergerden zich aan de afsluiting: zij moesten kilometers omrijden om bij de winkels op het Maxis-terrein te komen. Diemen lag lange tijd dwars, omdat een slechte verbinding naar hun verwachting weleens goede zaken zou kunnen betekenen voor winkeliers in Diemen.

Vrijdagmiddag is de Overdiemerweg echter weer open gegaan. Bestuurders uit Diemen en Gooise Meren verrichtten samen met de Amsterdamse verkeerswethouder Sharon Dijksma in de ijskoude regen de opening. Het ging niet vanzelf: er is uitgebreid overlegd tussen Amsterdam en buurgemeentes Diemen en Gooise Meren, energiebedrijf Vattenfall, Maxis, Rijkswaterstaat en de provincies Noord-Holland en Flevoland.

IJburg beter bereikbaar

Dijksma, bezig aan haar laatste loodjes in Amsterdam, ze wordt burgemeester in Utrecht, woont zelf op IJburg. Zij is blij met de openstelling van de Overdiemerweg, maar vooral omdat het onder meer IJburg beter bereikbaar maakt. “Om de verschillende gebieden van Zeeburgereiland en IJburg beter te verbinden met de stad en de regio, en het verkeer in goede banen te leiden, zijn aanpassingen nodig. Ook zetten we extra in op openbaar vervoer en de fiets.”

Dijksma wijst erop dat de nieuwe ontsluitingsweg van IJburg ook Muiden en Weesp beter bereikbaar maakt en ervoor zorgt dat scholieren uit de omgeving veilig op de fiets naar hun school op lJburg of Zeeburgereiland kunnen, en andersom.

Een woordvoerder van de gemeente Diemen zegt dat het aanvankelijke verzet van Diemen enkele jaren geleden al is gestopt. “We hebben onderzocht wat de effecten van de openstelling zouden zijn op economisch vlak, maar hebben ook gekeken naar natuur en veiligheid. En er is afgesproken dat Amsterdam de kosten voor de aanleg voor zijn rekening zou nemen.”

Winkeliers Maxis enthousiast

Het afgelopen half jaar is gewerkt aan de herprofilering van de Overdiemerweg en de Pampusweg, die in het verlengde ligt. Ook de kruising Overdiemerweg-Fortdiemerdamweg is aangepast, met verkeerslichten en een plateau voor veilige fietsoversteek. Langs de nieuwe Overdiemerweg ligt een breed tweerichtingsfietspad, overgaand in een fietsstraat langs de Pampusweg.

De winkeliers op het Maxis-terrein zijn laaiend enthousiast dat er na zes jaar eindelijk een directe verbinding is met IJburg, zegt Ben Boogaard van de winkeliersvereniging. “Het is de afgelopen jaren niet slecht gegaan met de winkels op het terrein, maar we kunnen echt nog wel wat meer mensen verwelkomen. Alleen al op het terrein zijn 1450 gratis parkeerplaatsen, we hopen dus dat mensen hierheen komen.”

Boogaard en zijn collega’s worden nu met een nieuw probleem opgezadeld, zegt hij: hoe voorkom je dat het straks te druk wordt? “We zijn ons daar zeer bewust van. Maar er is hier erg veel ruimte, dus dat kunnen we goed managen allemaal.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden