Nuonweg gaat nu definitief weer open

Het duurt nog even, maar het lijkt erop dat de Overdiemerweg tussen IJburg en Muiden, ook bekend als Nuonweg, in 2020 weer opengaat. De gemeenteraad van Diemen maakt de beslissing woensdag definitief.

De Nuonweg in 2014, vlak voordat hij dicht ging. Beeld Jean-Pierre Jans
De Nuonweg in 2014, vlak voordat hij dicht ging.Beeld Jean-Pierre Jans

Het tunneltje voor fietsers waar de gemeenteraad van Diemen vorig jaar in een motie om vroeg, blijkt veel te duur en de raad ziet er dan ook vanaf.

De gemeente Amsterdam heeft onderzoek laten verrichten naar de aanleg van zo'n tunneltje, waaruit niet alleen bleek dat het bijzonder kostbaar zou worden, maar ook een sociaal onveilige situatie zou opleveren.

Nieuwe eisen
Om te voorkomen dat met name jonge fietsers straks in gevaarlijke situaties terechtkomen wanneer zij oversteken, wordt de kruising geregeld met verkeerslichten. Volgens de Diemense wethouder Lex Scholten wordt de oversteek daarmee veilig.

Wel stelt Diemen inmiddels nieuwe eisen aan de openstelling. Naar aanleiding van ecologisch onderzoek blijkt dat er 'specifieke maatregelen' moeten worden genomen omdat zich in het gebied ringslangen ophouden.

Dat betekent dat er niet één faunapassage onder de weg moet worden aangelegd, maar twee.

De Nuonweg, de snelste weg van IJburg naar Muiden, werd in 2014 gesloten, omdat IJburg een eigen afslag naar de A1 kreeg. Ook moest de afsluiting sluipverkeer door het dorp voorkomen.

Lees ook: Nuonweg moet in 2020 weer open zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden