Nuon zet druk op import 'bloedkolen' uit Colombia

Vattenfall, het moederbedrijf van energiebedrijf Nuon, speelt hardop met de gedachte de import van kolen uit Colombia te staken als mijnbouwbedrijven de mensenrechten blijven schenden.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

De mogelijke sanctie is ingegeven door een risicobeoordeling van de mensenrechtensituatie in Colombiaanse mijnbouwregio's.

Hulporganisaties als Pax roepen Nuon al jaren op steenkool uit deze regio's te boycotten, omdat volgens hen de grondrechten niet worden gerespecteerd.

Het verbreken van alle banden met de mijnbouwbedrijven is volgens Vattenfall echter geen oplossing; omdat de situatie volgens het energieconglomeraat geleidelijk verbetert, ziet het nog een basis voor samenwerking.

Paramilitairen
Wel dringt Vattenfall er bij de bedrijven op aan dat ze actief deelnemen aan waarheidsvinding en verzoening met de slachtoffers van het geweld door paramilitairen tussen 1996 en 2006. Ook worden ze geacht geweld te veroordelen en geen enkele vorm van intimidatie of belaging van mensenrechtenactivisten toe te staan.

In de periode dat de paramilitairen actie waren, zijn volgens Pax in mijnbouwregio Cesar 3100 mensen vermoord en 55.000 mensen uit hun ­huizen verdreven. Naar slachtoffers en hun nabestaanden wordt niet omgekeken. Mensenrechtenactivisten worden bedreigd of vermoord.

De paramilitairen zouden zelfs hebben opgetrokken met de mijnbouwbedrijven, die daar nog steeds garen bij spinnen. Pax bestempelt de kolen uit Cesar daarom als 'bloedkolen'.

Pax is blij met de conclusie van Vattenfall. De energiebedrijven Essent, E.On en Engie kunnen niet achterblijven, vindt campagneleider Wouter Kolk. "Ook zij moeten van hun leveranciers eisen dat ze verantwoordelijkheid nemen voor genoegdoening van de tienduizenden mensen die nog altijd lijden onder het geweld."

Milieuvervuiling
Tijdens het onderzoek van Vattenfall in maart waren een vertegenwoordiger van Pax en het Amsterdamse raadslid Jasper Groen ook in Cesar, als onafhankelijke waarnemers. Groen spreekt van een grondig onderzoek, waaruit meteen bleek dat lokale gemeenschappen nog altijd gebukt gaan onder het verleden en zware milieuvervuiling.

"Het vredesproces is een heel grote klus. De Colombiaanse overheid kan dat niet alleen. De mijnbouwbedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid en moeten die ook nemen."

Groen is blij met de druk van Vattenfall. Als het aan hem ligt, volgt het Amsterdamse havenbedrijf dat voorbeeld. "Als Vattenfall zijn conclusies trekt, moet de haven dat steunen door deze kolen ook niet meer over te slaan voor de handel met Duitsland."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden