Plus

Nuon wil van het gas af: biomassa is tussenoplossing

Met een biomassacentrale vergroent Nuon de stadsverwarming. Het is de opmaat naar een toekomst waarin warmte opgewekt uit de aarde en waterstof centraal staan.

Bart van Zoelen
Nuon wil overstappen naar biomassa als tussenoplossing voor fossielvrije centrales. Beeld anp
Nuon wil overstappen naar biomassa als tussenoplossing voor fossielvrije centrales.Beeld anp

Goed nieuws voor de Groningers: door de bouw van een nieuwe biomassacentrale denkt energiebedrijf Nuon grote delen van het jaar geen aardgas meer nodig te hebben voor de stadsverwarming. Nederland moet van het gas af en dit zou een goede bijdrage kunnen zijn.

Over vier jaar moet de houtgestookte centrale de verwarming van 75.000 woningen in Amsterdam en Almere voor de helft overnemen van de gascentrale bij Diemen.

Daarmee bespaart Nuon per jaar 120 miljoen kubieke meter aardgas. Ter vergelijking: een Nederlands huishouden gebruikt gemiddeld 1500 kubieke meter.

Tegelijkertijd wil Nuon de komende jaren de twee Amsterdamse netten voor stadsverwarming met elkaar verbinden.

Het warmtenet rond de afvalenergiecentrale van het AEB, dat 20.000 woningen verwarmt in Amsterdam-Noord en Nieuw-West, wordt dan één geheel met de stadsverwarming in Amsterdam-Oost en Almere. Daardoor hoeft er minder warmte te worden afgenomen van de gascentrale.

Fossielvrij
Het is voor Nuon de eerste stap op weg naar warmtebronnen die nóg duurzamer zijn. Het energiebedrijf wil uiteindelijk dat waterstof en geothermie (warmte van de aarde) na 2030 het stokje van het gas en de biomassa overnemen.

Het wringt dat stadsverwarming wordt gepresenteerd als oplossing om met de hele stad van het gas af te gaan, terwijl de helft van de warmte nog wordt opgewekt met gascentrales.

"Met ons moederbedrijf Vattenfall willen wij binnen één generatie fossielvrij zijn. Daarom willen we nu voor Amsterdam laten zien hoe we dat gaan doen," zegt directeur Warmte Alexander van Ofwegen.

Almere, Flevoland en Noord-Holland onderzoeken intussen welke plekken geschikt zijn voor boorputten die aardwarmte halen uit de diepe ondergrond. Daarnaast onderzoek Nuon in de Eemshaven of zijn gascentrales geschikt kunnen worden gemaakt voor waterstof.

Ook de kritiek dat Nuon al zijn kaarten zet op stadsverwarming van temperaturen boven de 70 graden lijkt niet tegen dovemansoren gericht (zie kader). Al voor 2030 wil Nuon restwarmte van een lagere temperatuur leveren, van datacenters of uit de retourleidingen van woningen met stadsverwarming van een hoge temperatuur.

"De komende vijf tot tien jaar verleggen we onze focus van nieuwbouw naar bestaande woningen. Daar zit de grote opgave voor de stad," zegt Van Ofwegen.

De biomassacentrale is dus nadrukkelijk bedoeld als tussenoplossing. "We willen dit tien tot twaalf jaar gebruiken als overbruggingsperiode tot deze rol wordt overgenomen door geothermie en waterstof," zegt hij.

Niet alleen snoeiafval
Een teer punt is de herkomst van de biomassa. Toen energiebedrijven miljardensubsidies kregen voor het meestoken van biomassa in kolencentrales, is daarop al veel kritiek gekomen.

Het gaat lang niet altijd om snoeiafval of zaagsel, ook hele bomen kunnen gelden als biomassa. En dan worden de houtkorrels ook nog vaak - in vervuilende schepen - van overzee aangevoerd.

75%

Dankzij de biomassacentrale bespaart Nuon 75 procent aan CO2.

Het lijkt onwaarschijnlijk, erkent Van Ofwegen, dat Nuon voor de biomassa kan putten uit de regio, zoals de stadsverwarming van Purmerend. "Er is een hele wereldmarkt voor hout en daarover lopen certificeringsprogramma's met de overheid. We willen aan de hoogste standaarden voldoen."

Het is daarbij de bedoeling dat de biomassacentrale continu draait voor de warmte die het hele jaar door nodig is, voor bijvoorbeeld douchewater en afwaswater. In de winter springt de gascentrale bij. De rest van het jaar wordt de gasgestookte centrale alleen ingeschakeld als dat nodig is om elektriciteit op te wekken.

Nuon is nu gedwongen de gascentrale elke dag te stoken. Door schaalvoordelen bespaart Amsterdam aan de oostkant van de stad nu 50 procent aan CO2 door stadsverwarming, vergeleken met wijken waar elke woning zijn eigen cv-ketel heeft. Dankzij de biomassacentrale wordt die besparing 75 procent.

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden