Plus

Nuon wil een beter bod Hemwegcentrale én vergroenen

In het nauw gebracht door een crowdfunding voor de Hemweg­centrale, komt Nuon met een nieuw toekomstbeeld voor het terrein. ­Nuon wil dat gebruiken voor duur­zame energie en stadsverwarming.

Via de kolentransportband gaan de kolen direct vanuit de vrachtschepen de centrale in Beeld Jorrit Lousberg
Via de kolentransportband gaan de kolen direct vanuit de vrachtschepen de centrale inBeeld Jorrit Lousberg

We staan dicht bij het vuur, letterlijk. Een paar meter verderop is het 1400 graden, zegt Ruud Snelderwaard, die namens Nuon een groepje journalisten rondleidt in de Hemwegcentrale.

Even verderop klinkt de zware dreun van een dynamo, die volgens Snelderwaard precies zo werkt als op de fiets. Met dit verschil dat deze dynamo 680 megawatt opwekt. "Ruim voldoende voor de stad Amsterdam."

Tegelijk verraadt het metershoge bedieningspaneel van de centrale in één oogopslag dat deze stroom niet meer zo nodig is. De gasgestookte elektriciteitscentrales van Nuon - bij Diemen, Velsen, Eemshaven én even verderop op het Hemwegterrein - draaien op halve kracht. Met Pasen stonden beide Hemwegcentrales zelfs uit. Dus de laatste kolencentrale van Nuon kan best gemist worden.

Compensatie van de overheid
Het bracht Nuon eerder deze maand zwaar in het defensief toen een crowdfunding begon om de Hemwegcentrale te sluiten. Duurzame ­leverancier Vandebron kwam met een bod van 1 miljoen euro.

Dankzij onder meer de gemeente Amsterdam, die ook kwam met een miljoen, liep het bod snel op tot 5 miljoen. Waarna in de publieke opinie de vraag aanzwol waarom Nuon niet toehapte.

Vandaar de uitnodiging aan de ­media om de Hemwegcentrale eens van binnen te bekijken. Nuon wil zelf óók maar al te graag van de kolen­centrale af, benadrukt directeur productie Alexander van Ofwegen. Maar daarvoor wil Nuon wel gecompenseerd worden door de overheid.

Heikel onderwerp
De sluiting van de kolencentrales en de daaraan verbonden kosten zijn een heikel onderwerp aan de formatie­tafel. Zo verklaart Van Ofwegen ook de media­storm die het bod van Vandebron losmaakte. "Wij zijn het symbool geworden van deze discussie."

In totaal wil Nuon 55 miljoen. Veel geld, maar daar staat een bedrag ­tegenover van liefst 250 miljoen aan opbrengsten die Nuon misloopt met het sluiten van de centrale die op zich tot 2034 meekan. Het Zweedse moederbedrijf Vattenfall belooft dat het geld in Nederland zal blijven.

Veertig miljoen is bedoeld voor een afvloeiingsregeling van de tweehonderd mensen die er werken. Een reëel bedrag, vindt Ruud Cornelisse van vakbond FNV.

Twee derde is 45 jaar of ouder, de helft werkt hier ruim twintig jaar. Er zit hooggeschoold personeel tussen dat makkelijk een nieuwe baan vindt, maar voor een deel gaat het in de Hemwegcentrale toch echt om 'smeerwerkzaamheden.'

'Een respectloos bod'
Zo gaapt er een groot gat tussen de 5,1 miljoen die de crowdfunding bijeenbracht en de 55 miljoen die Nuon nodig heeft. Nuon hekelt de rol van Vandebron. Voorzitter Jan Tang van de ondernemingsraad noemt het een 'compleet respectloos bod' en 'een stoot onder de gordel'.

Maar om nog een reden heeft Nuon het bod geen moment serieus kunnen nemen, zegt Van Ofwegen: "Als je hun bod leest, staat er eigenlijk: 'Wij willen de grond. De mensen die er werken en de ontmanteling van de centrale moeten jullie zelf maar oplossen'."

Juist het terrein wil Nuon zelf gebruiken. Na de ontmanteling van de kolencentrale wil Nuon hier met windmolens en zonnepanelen warmte en stroom opwekken. Het zou een uitgelezen plek zijn voor de biomassacentrales die nodig zijn als meer huizen in West worden aangesloten op stadsverwarming. Of geothermie.

Nuon is daarover al in gesprek met het Amsterdamse Havenbedrijf, dat voor de gemeente de grond beheert. De petitie die de crowdfunding vergezelt, ziet Van Ofwegen wél als een steun in de rug. "Die publieke steun voor het afzien van kolen helpt ons bij de gesprekken met de overheid."

Gevoelig onderwerp

Oorspronkelijk liep het bod van Vandebron tot morgen. Maar Vandebron houdt vol en blijft van mening dat de afvloeiingsregeling en de ontmanteling van een kolencentrale geen 55 miljoen hoeft te kosten. En dat Nuon zelf meer verlies moet nemen.

Dat weet Nuon ook donders goed, zo blijkt voor Vandebron-oprichter Remco Wilcke uit de bittere verwijten die Nuon Vandebron nu maakt. "We hebben blijkbaar iets gezegd dat ­gevoelig ligt." Hij prijst zich vooral gelukkig met de aandacht die het bod heeft getrokken bij de politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden