Nuon: 'Sociaal plan en ontmanteling kost 55 miljoen'

Volgens Nuon-directeur Alexander van Ofwegen kost een sociaal plan voor de werknemers en de ontmanteling van de Hemwegcentrale 55 miljoen euro.

Het Parool
De Hemwegcentrale Beeld John Gundlach/ ANP
De HemwegcentraleBeeld John Gundlach/ ANP

Dat zegt de topman van de Hemwegcentrale maandagochtend bij BNR Nieuwsradio . "Een sociaal plan voor de werknemers die hun baan verliezen gaat 40 miljoen euro kosten. Daar komt nog een bedrag van 10 tot 15 miljoen euro bij voor de ontmanteling van de centrale."

Volgens Van Ofwegen komt de marktwaarde van de fabriek neer op een bedrag van 250 miljoen euro. "Dat Nuon bereid is om afstand van dit bedrag te nemen, geeft al aan dat we graag tot een goede oplossing willen komen."

Vakbond FNV stelde zondag dat Van Ofwegen het bod van de Gemeente Amsterdam, Tony Chocolonely en energieleverancier Vandebron terecht afwees.

Niet achteroverleunen
Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) laat daarop aan BNR weten dat de gemeente niet meer dan 1 miljoen wil bijleggen, het bod dat ze vorige week deden. Choho vindt dat de verantwoordelijkheid voor sluiting van de kolencentrale primair bij de Rijksoverheid en Nuon ligt. "Zij zijn degenen die ons naar duurzame energie moeten brengen."

Choho begrijpt dat het sociale plan voor de werknemers meer dan vijftig miljoen euro gaat kosten. "Het is ook belangrijk dat daar een goed plan voor komt. Ik heb een maatschappelijk initiatief gesteund omdat ik het waardeerde dat Vandebron een bod deed."

Niet verantwoordelijk
Volgens Choho moeten de betreffende verantwoordelijken in beweging komen. "Het is niet de bedoeling dat de Rijksoverheid achterover gaat leunen. Ik ben niet verantwoordelijk voor die kolencentrale."

FNV-bestuurder Ruud Cornelisse laat weten blij te zijn dat Nuon zelf een bedrag heeft genoemd. "Mooi dat het nu helder is waar Nuon aan denkt. We praten graag hierover verder. Ons uitgangspunt is dat de medewerkers niet de dupe worden van de verkoop van de Centrale Hemweg."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden