Nuon krijgt zijn eigen waakhond

Vattenfall krijgt, als de Nederlandse aandeelhouders instemmen, in juli 49 procent van Nuon in handen, maar direct de volledige zeggenschap. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - Het Zweedse Vattenfall is ver gegaan om Nuon in handen te krijgen. Het bedrijf accepteert zeker acht jaar dat een aparte toezichthouder over zijn schouder meekijkt bij belangrijke besluiten.

Vattenfall stort bovendien vierhonderd miljoen euro op een derdenrekening als extra gifpil om onbesuisde ingrepen bij Nuon te voorkomen. Mocht het bedrijf zich niet aan de afspraken houden, dan kan dat bedrag terecht komen bij de huidige aandeelhouders.

Gisteren werd bekend dat Vattenfall Nuon overneemt voor 8,5 miljard euro. Het bedrijf vertegenwoordigt een waarde van 10,3 miljard, maar daarbij is onder meer ook de waarde van de netwerkactiviteiten - Alliander - meegerekend die niet worden meeverkocht.

Vattenfall krijgt, als de Nederlandse aandeelhouders instemmen, in juli 49 procent van Nuon in handen, maar direct de volledige zeggenschap. Tot 2015 volgen in drie stappen de overige aandelen.

Om de aandeelhouders - 59 gemeenten en provincies - tevreden te stemmen, zijn de Zweden ver gegaan met het geven van garanties. Een aparte stichting houdt tenminste acht jaar toezicht op de gang van zaken bij Nuon. Alle belangrijke besluiten moeten voor een bindend advies aan die raad worden voorgelegd. Deze Nuon Energy Public Assurance Foundation krijgt drie leden: één wordt benoemd door de huidige aandeelhouders, één door Vattenfall en er komt een onafhankelijke voorzitter.

Als het aan de energiebedrijven had gelegen, was het slot op de deur er niet gekomen. ''Het idee van de stichting kwam van de aandeelhouders,'' zegt Nuontopman Øystein Løseth. ''Zo'n extra waakhond is eigenlijk niet nodig.''

De stichting zal onder meer toezicht houden op de belofte van Vattenfall acht miljard euro te investeren in met name duurzame energie in de Benelux. Daarnaast wordt een oogje in het zeil gehouden bij besluiten die gevolgen hebben voor energieleveranties in Nederland. Zo mag Vattenfall straks geen andere landen voortrekken als Rusland de gaskraan weer eens dicht draait. Per slot van rekening is het bedrijf volledig in handen van de Zweedse staat, die in zo'n geval een voorrangspositie zou kunnen eisen.

Ook moeten het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam, de regionale vestigingen en de elf Nuoncentrales - waaronder die in Amsterdam, Diemen en Velsen - tenminste acht jaar ongemoeid blijven. De overname mag daarnaast niet tot banenverlies leiden.

Voor één afspraak geldt een aanmerkelijk kortere zekerheid: de merknaam Nuon. Die wordt tenminste nog vier jaar overeind gehouden. Vattenfall zegt geen aanleiding te hebben om in 2013 de eigen merknaam hier te voeren, maar wil niet duidelijk maken waarom die periode gekozen is. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden