Verkiezingen

Nummer 15 van Groenlinks werd wakker zónder zetel

Laura Bromet (46), wethouder in Waterland en nummer 15 op de kieslijst van GroenLinks voor de Tweede Kamer, ging woensdagavond naar bed met een zetel in de Tweede Kamer, maar toen ze wakker werd was die hoop vervlogen.

Corrie Gerritsma
Laura Bromet is sinds drie jaar wethouder in Waterland Beeld ANP
Laura Bromet is sinds drie jaar wethouder in WaterlandBeeld ANP

De verkiezingsavond was een achtbaanrit voor Bromet. In de peilingen van de afgelopen weken zou Groenlinks tussen de 14 tot 20 zetels halen. Met zo'n uitslag zou ze ruim in de Tweede Kamer belanden. "Daar ging ik steeds meer rekening mee houden, met dat het echt kon gebeuren."

Bromet volgde de uitslagen met haar partij in De Melkweg. "Bij de eerste exitpoll stonden we op 16 zetels. Die zijn doorgaans betrouwbaar, met een marge van twee zetels. Ik dacht toen nog: het gaat lukken."

Toen 10 procent van de stemmen waren geteld, stond Groenlinks op 13 zetels. Toen ook de grote steden waren geteld was dat ineens weer 15 zetels. Bromet ging dus naar bed met een plek in de Tweede Kamer.
"Ik werd om 04.30 uur wakker en zag toen dat we op 14 zetels stonden. Dat was een enorme teleurstelling."

Liefdesverdriet
"Gister was een buikpijndag. Het voelde als een soort liefdesverdriet.
Zo'n kandidaatstelling komt niet uit de lucht vallen, het is echt veel werk. Ik heb een opleiding gedaan, je moet je kandideren, je gaat alle afdelingen af in Nederland af. Ik ben er een jaar heel intensief mee bezig geweest."

De laatste tijd was ze steeds vaker in Den Haag te vinden. "Dat maakt het wel raar, je bent bezig met twee dingen tegelijk: in de Tweede Kamer komen maar ook 100% wethouder zijn."

Kleine kans
Er is nog een heel kleine kans dat Bromet toch in de Tweede Kamer belandt. Dinsdagochtend zijn alle zetels pas definitief, dan zijn de voorkeursstemmen geteld (in Amsterdam kreeg Bromet 1696 voorkeursstemmen) en restzetels verdeeld. "Dat is zo'n kleine kans, daar ga ik nu niet meer over nadenken hoor," zegt Bromet.

"Ik blijf wel de eerste opvolger. Als iemand gevraagd wordt voor een ministerspost, zwanger wordt of om een andere reden uitvalt, ga ik alsnog naar de Tweede Kamer, maar daar ga ik me niet dagelijks mee bezig houden hoor. Het is jammer, maar ik ga niet werkloos thuis zitten. Er is meer in het leven dan de Tweede Kamer."

De verkiezingen

De VVD is woensdag ondanks een verlies van 8 zetels de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen. Groenlinks steeg het meest: van 4 naar 14 zetels.

In Amsterdam kreeg Groenlinks de meeste stemmen, gevolgd door D66. Daarmee is Amsterdam definitief van kleur verschoten. In het hele land verliepen de verkiezingen dramatisch voor de PvdA.

Lees hier alles terug over de verkiezingen en volg hier de formatieperikelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden