'Nucleaire crisis Japan wordt overwonnen'

Rookvorming boven reactor nummer drie van kerncentrale Fukushima. Foto EPA Beeld
Rookvorming boven reactor nummer drie van kerncentrale Fukushima. Foto EPA

TOKIO - De nucleaire crisis in de geplaagde Japanse kerncentrale Fukushima I ,,is nog altijd niet opgelost'' en de situatie ,,is nog steeds ernstig''. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de Japanner Yukiya Amano, maandag gezegd.

Hij toonde zich echter ook optimistisch door te zeggen dat hij ,,geen twijfel'' heeft dat de crisis wordt opgelost. Het IAEA kreeg de afgelopen veel kritiek, omdat de VN-organisatie te langzaam zou hebben gereageerd. Ook zou zij niet op tijd accurate informatie over de catastrofe hebben verstrekt.

Een woordvoerder van de Amerikaanse nucleaire toezichthouder NRC liet weten dat ,,optimistisch gezien, de situatie op de rand van stabilisatie lijkt te verkeren.'' Volgens NRC wordt vooruitgang geboekt met het herstellen van de elektriciteitsvoorziening in de centrale. Daarmee moeten de koelsystemen in de reactors weer op gang worden gebracht. Toch bood de centrale ook maandag een onheilspellende aanblik, toen eerst grijze rook uit reactor 3 opsteeg en later witte rook uit reactor 2.

De oorzaak van de rookontwikkeling bleef onbekend.
De gerenommeerde Duitse stralingsdeskundige Edmund Lengfelder maakt zich ernstige zorgen over de gezondheid van de mensen die onder meer in de weer zijn om de reactors te koelen met zeewater. ,,Als een groep twaalf uur aan een dergelijke dosis straling wordt blootgesteld, zal 50 procent daarvan een acute stralingsdood sterven'', aldus Lengfelder. ,,Ze worden opgeofferd voor een hoger doel.''

De Franse toezichthouder ASN verwacht dat de gevolgen van de nucleaire problemen in Japan ,,tientallen decennia'' voelbaar zullen zijn. De uitstoot van radioactiviteit uit de centrale Fukushima I ,,is nu belangrijk en duurt voort'', aldus het hoofd van ASN, André-Claude Lacoste.

De autoriteiten hebben inmiddels besmette melk aangetroffen in het gebied. Melk uit de prefectuur Fukushima, waarin de kerncentrale staat, mag niet langer worden verkocht. Ook moet de bevolking in het gebied oppassen met spinazie en kan er geen kraanwater meer worden gedronken, omdat er een hoge concentratie radioactief jodium in is aangetroffen.

In het noordoosten van Japan is tien dagen na de verwoestende aardbeving en tsunami de wederopbouw begonnen. In de plaats Rikuzentakata krijgen de eerste tijdelijke huizen vorm. De panden worden gebouwd naast een school, die dienst doet als opvangcentrum voor vluchtelingen.

De autoriteiten hopen de slachtoffers van het natuurgeweld in het zwaar getroffen stadje voor het einde van de maand in de nieuwe huizen onder te brengen. De noodopvang is te klein om alle hulpbehoevenden te herbergen. Mensen slapen er op matjes, de gezinnen gescheiden door kartonnen afscheidingen.
De beving en tsunami hebben langs de noordoostelijke kust zeker 15.000 huizen verwoest en meer dan 100.000 huizen beschadigd. Duizenden mensen verblijven in een noodopvang.

Het dodental door de rampen in Japan staat op ruim 8600. Meer dan 13.000 mensen zijn vermist. (ANP/AFP/RTR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden