Nuchtere Dyson wint vette prijs

In 2006 verklaarde Dyson zijn eerste zege als prof vanwege zijn gezondere levensstijl. De golfer uit York zei nauwelijks nog alcohol te drinken. Foto Henk Seppen Beeld
In 2006 verklaarde Dyson zijn eerste zege als prof vanwege zijn gezondere levensstijl. De golfer uit York zei nauwelijks nog alcohol te drinken. Foto Henk Seppen

ZANDVOORT - Een play-off tussen een Engelsman, een Ier en een Zweed gaf de KLM Open laat op de zondag nog wat kleur. De Engelsman, Simon Dyson, hield zijn hoofd het koelst op de extra hole, de achttiende, en mocht 300.000 euro op zijn rekening bijschrijven. Het was zijn tweede zege in vier jaar op het Nederlandse proftoernooi.

Dyson wachtte na zijn vierde ronde in het clubhuis op wat komen ging. Hij had met nieuwe ijzers een sterke ronde gespeeld en evenaarde het baanrecord met 63 slagen, 15 onder par voor het toernooi (265). In de laatste flight kwamen de Ier Peter Lawrie en de Zweed Peter Hedblom ook uit op 265. Twintig jaar geleden was er een beroemde play-off tussen Olazabal, Rafferty en Chapman. Die duurde negen holes. Gisteren besliste Dyson de driekamp al in de eerste extra hole met een birdie. Niet bijster spectaculair, zoals het hele toernooi niet als gedenkwaardig de boeken in gaat.

In 2006 verklaarde Dyson zijn eerste zege als prof vanwege zijn gezondere levensstijl. De golfer uit York zei nauwelijks nog alcohol te drinken, het vette eten te laten staan en zelfs de sportschool geregeld te bezoeken. Na die zege op de Kennemer (ook na een play-off) won Dyson nog een keer in Indonesië, hij zakte daarna terug in de anonimiteit van het grote leger profgolfers.

''Een tijdje geleden was ik met mijn vrienden in Spanje,'' zei de winnaar vanachter een flesje bronwater. ''Je weet het wel, een beetje drinken en eten en zo. Toen heb ik besloten om weer fitter te worden en de booze te laten staan. Dat is gelukt. Tenminste, de laatste twee weken.''

En Dyson won weer. Drie jaar geleden beleefde hij al de mooiste dag van zijn leven. ''Dit voelt zelfs beter. Winnen in een play-off tussen drie is beter dan winnen van een.'' Hij betreurt het dat de KLM Open volgend jaar weer in Hilversum gespeeld wordt. ''Ja, want dit is voor mij de beste baan van Europa. Verschrikkelijk dat dit toernooi verhuist.''

Niet iedereen zal de laatste editie van de Open in Zandvoort blijven gedenken. Het verzwakte internationale veld en de slechte prestaties van de negentien landgenoten droegen daar aan bij.

Alleen Guido van der Valk en Robert Jan Derksen kwalificeerden zich voor het weekeinde. Derksen was na een slotronde in 72 slagen en met een totaal van -2 de beste Nederlander. Hij werd daarmee 48ste, het slechtste resultaat van een landgenoot sinds Hayo Bensdorp in 2000 op Noordwijk als 51ste eindigde. Van der Valk werd hij gedeeld 55ste.

De grootste nationale opwinding gold uiteindelijk het plan een poging te wagen de strijd om de Ryder Cup naar Nederland te halen.

Jeroen Stevens zag heel wat smalende glimlachjes als hij de suggestie opperde om de Ryder Cup hier te houden. Maar de directeur van de Nederlandse Golf Federatie heeft die houding zien veranderen. Met This is Golf, de organisator van het KLM Open, de nationale sportkoepel NOC*NSF en adviesbureau Made in Scotland wordt gewerkt aan een bieding om de het belangrijkste golfevenement ter wereld in 2018 naar Nederland te halen.

De golfstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten, die om de twee jaar wordt gehouden, is goed is voor zo'n tweehonderdduizend toeschouwers en tientallen miljoenen kijkers wereldwijd. Maar wil Nederland op 30 april 2010 met een beter plan komen dan concurrenten Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Zweden, moet er nog heel wat gebeuren. In het bid moet niet alleen een analyse van de kosten (tientallen miljoenen) en opbrengsten worden gemaakt, maar zullen de initiatiefnemers ook de impulsen voor het jeugdgolf en het toerisme willen benadrukken. De exacte inhoud van het bid blijft geheim. Nederland wil niet dezelfde fout als Schotland maken. Daar lekten details uit, waarop concurrent Wales zijn plannen aanpaste en de Ryder Cup van 2010 in de schoot kreeg geworpen. (HARRY HEKKERT)

Foto Henk Seppen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden