Plus Proefwerk

Nuchter of niet, prima dineren bij 'hip & healthy' Green House Kitchen (7)

Bij Green House Kitchen kun je naast gezond eten ook gezond blowen: 'vapen'. De gerechten zijn, ook zonder vreetkick, veelal niet slecht.

Beeld Mats van Soolingen

Wiet & spijs is lang niet zo'n vanzelfsprekende combinatie als wijn & spijs, al bewaar ik zelf best goede herinneringen aan de vreetkicks uit mijn puberteit. Onze vijftienjarigentrek werd door het jointje in de grote pauze versterkt tot een allesverterende snaperzucht, en na een ­grinnikend bezoek aan de Dekamarkt vergrepen we ons in de parkeergarage aan bolognesechips, chocomel en belachelijke hoeveelheden kano's. Onschuldiger tijden.

Nee, dan Green House Kitchen in de Haarlemmer­straat. Dit gezellige restaurantje - eerder huisde er het veelgeprezen Lof, en veel is er aan de inrichting niet veranderd - lijkt op het eerste gezicht gewoon het zoveelste 'hip & healthy'-achtige concept, gericht op de vele toeristen in de straat.

Binnensmondse zoemgeluidjes
Je kunt er van ontbijt tot diner terecht, en de kaart tsjirpt fris van lokale, duurzame producten, vegan en raw, gluten- en suikervrije opties en smoothies met boosters. De meeste ingrediënten zijn biologisch en er staan ook meer reguliere gerechten op de kaart, zoals een geitenkaassalade of een tournedos.

Maar de vreemde apparaten op de tafels doen vermoeden dat er meer aan de hand is, net als de groep Fransen die, tussen het roggebrood met avocado en de kipburger door, al een halfuur hysterisch aan het geiten is. In de hoek heeft een man zijn hoofd even op tafel gelegd en het meisje tegenover ons staart met kleine oogjes in een lamp, terwijl ze binnensmondse zoemgeluidjes maakt.

Als je bedenkt dat Amsterdam de marihuanahoofdstad van de wereld is en er wekelijks vier nieuwe restaurants openen, is het best raar dat een eetgelegenheid waar je ook stoned kan worden nog niet bestond. Green House Kitchen blijkt gelieerd aan de gelijknamige zadenhandel en coffeeshops van cannabiskoning Arjan Roskam, en wordt gerund door zijn dochter.

Kruiden
De apparaten zijn vaporizers, waarmee je de marihuana niet verbrandt, maar alleen zo opwarmt dat de werkzame THC verdampt - dit 'vapen' zou daardoor een stuk gezonder zijn dan roken. Bijkomend voordeel is dat je omgeving er nauwelijks iets van ruikt en het restaurant dus fris blijft - er zijn immers ook mensen die, net als wij, alleen komen eten.

Op de menukaart en door de bediening wordt, tot we er om vragen, met geen woord gerept over de mogelijkheid cannabis te gebruiken, en hoewel het gebruik van de vaporizers gratis is, moet je je eigen wiet meebrengen - al dan niet betrokken bij de vestiging van The Green House die pal naast het restaurant ligt. Er kunnen trouwens ook andere kruiden in het ding; op de tafel staan bakjes hop, pepermunt, lavendel en passiebloem, als een soort aromatherapie. Daar houden wij het vanavond maar bij.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg

Hoewel er op het eten wel het een en ander is aan te merken, zijn we blij verrast: zowel de kwaliteit van de gerechten als van de service is hier echt veel hoger dan een tourist trap. De sint-jakobsmosselen (€13,50), geserveerd met bakchorizo en gerooktebloemkoolcrème, zijn klein en goed gebakken- al is de chorizo wat overheersend.

Bedwelmende dosis
Lekkere, dungesneden gegrilde entrecote met chimichurri (een pittige saus met oregano, tomaat, knoflook, peper en olie, €14,75,) wordt geserveerd op blaadjes little gem, met ingemaakte groenten; weer is de kwaliteit van de ingrediënten goed, maar de groenten en sladressing zijn veel te zoet - vreemd voor een zaak die zich er op laat voorstaan weinig suiker te gebruiken.

De huisgemaakte garnalenkroketten (€11) zijn best smakelijk, hoewel het limoenblad uit de ragout had mogen worden weggelaten en ze te dun zijn gepaneerd en daardoor wat slap zijn. De bagna cauda erbij- een saus uit de Piemonte met ansjovis, knoflook en room - smaakt vooral heel sterk naar rozemarijn, en past beter bij rauwe groenten dan bij vette, gefrituurde snacks.

Echt niet lekker is de vegetarische flan van bospaddenstoelen (€18,75): waar zo'n flan door het eigeel fijn decadent en fluwelig hoort, lijkt dit meer op een in de vorm geperste, vocht lekkende omelet - met een bedwelmende dosis truffelolie erop.

Greenhouse Kitchen
Haarlemmerstraat 62
1013 ET Amsterdam

Diner:
ma-zo 18.00-01.00 uur
Lunch:
ma-zo 9.00-16.00 uur

020 7232269
ghkitchen.nl

Best
De gebakken cheesecake is krek zoals hij zijn moet: zoet, vet, met een korstje – en verre van ‘healthy’.

Minder
De paddenstoelenflan is een bruine, natte kledder in een bedwelmende wolk truffelolie, en even onsmakelijk als hij eruitziet.

Opvallend
De zaak is onderdeel van het Green House-imperium van cannabiskoning Arjan Roskam, en wordt gerund door zijn dochter.

Flauw geintje
De groente'pasta' (€9,75) - een flauw geintje van Rens Kroes en de haren, die denken dat als je rauwkost in slierten serveert, mensen hun spaghetti niet zullen missen - is een erg smakelijke, gulle salade van doperwtjes, radijsjes, koolrabi, wortel, courgette en dotjes avocadopuree.

Ook de desserts, een loodzware rauwe chocolate fudge en een al even loodzware cheesecake (beide €6,50) zijn dik in orde. Vooral de cheesecake - bastognebodem, zoete kaas, iets gesouffleerd maar toch gewichtig - is van het type waar ik, als vijftienjarige stoner en misschien wel nog steeds, zo meer van zou eten dan goed voor me is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden