Nu ook marteling?

AMSTERDAM - Justitie brengt de Amsterdamse Hells Angels in verband met de dood van een hasjhandelaar die in januari 2005 zo is gemarteld dat hij overleed. Zijn lijk is vervolgens gedumpt.Hells Angel Rini S. is eerder dit jaar door de Alkmaarse rechtbank tot drieënhalf jaar celstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij de dodelijke marteling.

Omdat het slachtoffer zou zijn gedwongen naar clubhuis Angel Place aan de H.J.E. Wenckebachweg te komen, heeft justitie de zaak nu ook toegevoegd aan het dossier-Acroniem: de strafzaak tegen 22 prominente Hells Angels die maandag begint in de rechtbank van Amsterdam.

De Hells Angels zelf ontkennen stellig dat ze iets met de dodelijke marteling te maken hebben. Rini S. is in hoger beroep gegaan, omdat hij niets van doen zegt te hebben met het geweld.

Het gaat om de zaak rond de 47-jarige Paul Epskamp. Hij werd door enkele hasjhandelaars ervoor verantwoordelijk gehouden dat een paar ton hasj - waarde zo'n vijf miljoen euro - gestolen was uit een loods in Nibbixwoud.

Volgens getuigen, onder wie de broer van Epskamp, werd hem opgedragen zich bij Angel Place te melden. Zou hij niet direct naar het clubhuis komen, dan zouden zijn belagers hem thuis komen opzoeken, 'bij zijn dochter'.

Later moest hij opdraven bij restaurant De Witte Bergen in het Gooi. Van daaruit werd hij naar het brugrestaurant over de A4 gebracht, waar hij in een andere auto moest overstappen. Die reed naar een woning in het Brabantse Roosendaal, waar hij werd gekneveld. Zijn armen werden op zijn rug gebonden en hij werd op een stoel gezet, waarna het martelen begon.

De rechtbank achtte bewezen dat Epskamp eerst werd bedreigd met een honkbalknuppel en twee rottweilers. Vervolgens is hij zo hard geslagen dat twee ribben braken. Omdat hij volhield niet te weten waar de partij hasj was, of wie die gestolen kon hebben, is met een boormachine in zijn knieën geboord. In beide knieschijven zaten meerdere gaatjes.

Als gevolg van de marteling is Epskamp aan een hartstilstand overleden. De rechtbank veroordeelde Rini S. op grond van getuigenverklaringen en de gegevens van zijn telefoon en die van het slachtoffer - die op de plaatsen waren waar beiden moeten zijn geweest.

Getuigen zeggen dat Rini S., die 'de glazenwasser' werd genoemd, voorafgaand aan de marteling al had gedreigd het slachtoffer 'de benen te breken'.

Het lichaam van Eskamp is in plastic gewikkeld en gedumpt op een bouwplaats langs de snelweg A2 bij Loenersloot. Hij werd daar op 21 januari gevonden, nadat hij op 12 januari als vermist was gemeld.

Behalve Rini S. werden nog twee verdachten veroordeeld voor de volgens de rechtbank 'schokkende en weerzinwekkende misdrijven'.

Officieren van justitie Michiel Zwinkels en Guus Schram hebben de zaak vorige maand toegevoegd aan het dossier-Acroniem over de 22 Hells Angels, omdat deze 'onderstreept dat geweld een oogmerk is van de criminele organisatie die de Hells Angels vormen', zegt woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket van justitie. ''In die zin maakt het ook niet uit of een strafzaak al is afgedaan voor de rechtbank. Het gaat erom dat die illustreert dat het een oogmerk van de Hells Angels is geweldsmisdrijven te plegen.''

Op verzoek van de verdediging van enkele Hells Angels zijn deze week enkele getuigen uit de zaak Epskamp verhoord bij de rechter-commissaris, maar die wilden weinig zeggen.

Advocaat Nico Meijering van Rini S. ziet geen enkel bewijs voor betrokkenheid van zijn cliënt. ''Het lijkt erop dat hij meer is afgerekend op zijn zwijgen dan op het bewijs, want dat is er gewoon niet. Rini S. was in de aanloop naar de behandeling van de zaak vrijgelaten, wat toch ook wel wat zegt.''

Maandag in Het Parool: dossier-Acroniem, en hoe de Angels de zaak zelf zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden