Culinaire Trend

Nu ook in Amsterdam: ontbijten met een broodje ijs

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: Broodje ijs.

Het broodje ijs vind je sinds kort ook in Amsterdam.Beeld Facebook Roberto Gelato

Ooit dacht ik dat het een broodje aap was. Maar een broodje ijs bestaat echt. Ik at mijn eerste jaren geleden op Sicilië, of preciezer: bij Caffè Sicilia in het stadje ­Noto, een bar waar het personeel een wandelend castingbureau vormt en waar ze talloze prijzen hebben ­gewonnen voor de beste koffie. Behalve die legendarische koffie verkopen ze ook gelato con brioche.

Je eet zo’n broodje op Sicilië gewoon bij het ontbijt. Dat is minder raar dan je denkt. Want wij associëren ijs met nagerechten of iets voor ’s middags op een warme dag, maar Italianen denken daar heel anders over: zij eten ijs de hele dag door – dus óók in de ochtend. Dat kan gewoon in een bakje of in een hoorntje, maar dus ook op een brioche. Die laatste is in Italië veel zachter en minder kruimelig van structuur dan in Frankrijk, wat stukken makkelijker eet. Komt goed uit, want het eten van zo’n broodje is al ingewikkeld genoeg. Het idee is volgens mij dat je hem eet als een hamburger, maar aangezien ik weinig dingen vreselijker vind dan mijn tanden in ijs zetten, lepel ik het ijs het liefst zo langzaam mogelijk tussen de briochehelften uit, zodat een deel in het broodje smelt. Vervolgens eet ik de met ijs doordrongen brioche op – bij voorkeur met een gloeiendhete espresso.

Enfin. Sinds die ochtend op Sicilië fantaseerde ik over hoe de gelato con brioche ooit ook Amsterdam zou veroveren. In New York hadden ze sowieso al niets te klagen. Daar zijn broodjes ijs de normaalste zaak van de wereld. Amerikanen beweren zelfs dat zij in de 19de eeuw de ice cream sandwich hebben uitgevonden. Waar of niet: ze maken waanzinnig goede varianten. Dus mocht je in New York zijn: ga vooral naar Polosud op Mott Street. Daar leggen ze de huisgemaakte brioche gevuld met chocolade-ijs, even tussen een ­wafelijzer waardoor je een warm broodje met zacht maar nog koud ijs hebt.

Terug naar Amsterdam. Hier liet de trend even (oké, een paar decennia) op zich wachten. Maar het zou zomaar kunnen dat hij er nu echt komt. Tot mijn grote geluk verkoopt een handjevol ijssalons inmiddels gelato con brioche. Massimo Gelato in De Pijp bijvoorbeeld. En sinds kort ook chocolatier Van Soest in de Utrechtsestraat. Ik at mijn broodje daar vorige week met chocolade-ijs, wat ik sowieso de lekkerste combinatie vind, zeker voor het ontbijt. Toch te veel van het goede? Laat het broodje dan zitten. Maar laten we de Siciliaanse ­gewoonte om te ontbijten met ijs alsjeblieft onmiddellijk overnemen.

Mara GrimmBeeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden