Nu ook fouilleren bij dancefeest in café en club

Horecagelegenheden die zich bezighouden met dancefeesten moeten volgende maand net als dancefestivals strikte regels voor veiligheid en gezondheid naleven.

De nieuwe regels zijn vorige week vastgesteld, mede met het oog op de 22ste editie van het Amsterdam Dance Event Beeld anp
De nieuwe regels zijn vorige week vastgesteld, mede met het oog op de 22ste editie van het Amsterdam Dance EventBeeld anp

Dat betekent onder meer dat clubs en cafés bezoekers voortaan moeten fouilleren op wapens en drugs. Ze moeten een zogenoemde horecakluis in de zaak zetten voor het opbergen van in beslag genomen goederen, gratis drinkwater verstrekken en gekwalificeerd personeel hebben rondlopen dat eerste hulp kan verlenen.

De nieuwe regels zijn vorige week vastgesteld door het college, mede met het oog op de 22ste editie van het populaire clubfestival Amsterdam Dance Event dat in oktober weer neerstrijkt op meer dan honderd plekken in de stad. Alle deelnemende zaken mogen dit jaar weer tot 8 uur in de ochtend open blijven.

Risico's beperken
Een woordvoerder van het gemeentebestuur spreekt van een inhaalslag. "De grootschalige evenementen hebben al jaren te maken met speciale regels voor dancefeesten waar ook drugs worden gebruikt. Die gaan nu ook gelden voor de horecagelegenheden in de stad waar dancefeesten worden gehouden."

Uitgangspunt van het beleid is dat de organisator van een dancefeest verantwoordelijk is voor maatregelen die de gezondheidsrisico's voor de bezoekers beperken. Daarbij hoort dat alle aanwezigen, ook vipgasten en personeelsleden, vanaf de start van het feest worden gecontroleerd op drugs en wapens.

Om onwel geworden bezoekers te helpen, moeten minimaal twee gekwalificeerde personeelsleden aanwezig zijn. Deze moeten zijn getraind in het herkennen van de kenmerken van bezoekers die out dreigen te gaan.

Drinkwater moet gratis beschikbaar zijn, hetzij aan de bar, hetzij op een goed bereikbaar drinkwaterpunt.

Realistische aanpak
De aangescherpte regels zijn erop gericht bezoekers van dancefeesten te beschermen, stelt de woordvoerder. "De gemeente staat op het standpunt dat drugs niet thuishoren op een feest. Maar omdat we weten dat ze toch worden gebruikt, kiezen we voor een realistische aanpak."

De afdeling Amsterdam van Koninklijke Horeca Nederland reageert kritisch op de nieuwe maatregelen. "De evenementenregels worden nu overgeheveld naar de clubs en cafés, maar de gemeente realiseert zich niet het daar een heel andere operatie is," zegt bestuurder Pim Evers, eigenaar van onder andere Disco Dolly en Club Claire.

Veel zelf gedaan
Hij voorziet diverse problemen bij de uitvoering: "Vooral de kleine gelegenheden die eens in de week de stoelen aan de kant schuiven en een dj neerzetten gaan hier last van krijgen. Zij worden nu geconfronteerd met behoorlijk zware veiligheidseisen."

Volgens Evers heeft de horeca de afgelopen jaren zelf veel gedaan om de veiligheid op dancefeesten te vergroten. "Daar wordt hard aan gewerkt. Het lastige is: wij vinden elk grammetje coke er een te veel, maar het is er wel. Als de gemeente wil, kunnen ze elk weekeinde de helft van de clubs sluiten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden