PlusNet open

Nu ook 'fish & chips' in Amsterdam bij The Chippy

Elke dag openen er nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: The Chippy.

Beeld Eva Plevier

Als je in Engeland zegt dat je zin hebt in een chippy, snappen ze meteen dat je doelt op een gefrituurd wit visje met patat, oftewel fish & chips. Binnenkort heeft ook elke Amsterdammer dit begrip in zijn vocabulaire, als het aan Britse sterrenchef Justin Brown (34) ligt. Hij verhuisde een jaar geleden naar Amsterdam voor de liefde en opende eind mei The Chippy: een restaurant 'dat betere fish & chips serveert dan in Groot-Brittannië'.

Brown denkt dat The Chippy een succes zal worden door het simpele concept en de kwaliteit van het eten. "Wij maken bijvoorbeeld al onze sauzen zelf." Op het menu staat onder andere kabeljauw, schelvis en schol, maar ook worst en erwten. De vis wordt traditiegetrouw geserveerd op een (nep)krant: The Daily Catch.

The Chippy

Kinkerstraat 24
www.thechippy.nl

Goed visje

Maar wat is nou het geheim van een goed visje? "Wij maken ons bierbeslag zelf, maar die ingrediënten deel ik niet met de krant hoor." Dat Britten niet vies zijn van frituren blijkt ook uit de rest van de menukaart. Zo staan er een gefrituurde mars of snickers (3,50 euro) op en scraps (0,50 euro): knapperige stukjes beslag die zijn blijven hangen in de frituur. Maar ook aan wie minder vet wil eten is gedacht: de vis is ook gegrild te bestellen.

Voor Engelsen is Brown geen onbekende. Hij werkte met Jamie Oliver, verscheen in Masterchef The Professionals en bracht een kookboek uit. In Nederland staat hij met zijn fine dining pop-uprestaurant Verzet op verschillende foodfestivals. "Hoewel mijn hart ligt bij sterrenrestaurants, vind ik het fijn om nu in een relaxtere sfeer te werken en eens niet zeventien uur per dag te maken."

Omdat Brown de prijzen laag wil houden - maximaal 10,95 euro voor de fish en 3 euro voor de chips - moet de zaak goed vol zitten om winst te draaien. "Maar liever minder duur eten en een volle tent dan andersom." En gelukkig voor hem gaan de zaken goed; Brown is al benaderd of hij wil uitbreiden naar Den Haag en als het aan hem ligt volgen ook Utrecht en Rotterdam snel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden