Reza Kartosen-WongBeeld Artur Krynicki

Nu nog geld voor kinderdagverblijven

PlusReza Kartosen-Wong

Prima dat Lodewijk Asscher eist dat het kabinet 580 miljoen euro extra vrijmaakt voor het oplossen van problemen in het onderwijs. Dat in het onderwijs de werkdruk structureel te hoog is en de beloningen te laag zijn, wordt nu algemeen erkend en leerkrachten kunnen eindelijk rekenen op waardering van de samenleving. Hoog tijd dat we nu ook kinderleid(st)ers op kinderdagverblijven de waardering geven die zij verdienen en meer aandacht schenken aan de problemen in die sector.

Kinderdagverblijven vervullen net als scholen een cruciale rol in onze samenleving. Kinderleid(st)ers of pedagogisch medewerkers doen meer dan kinderen verschonen en eten geven. Ze letten ook op de ontwikkeling van kinderen, stimuleren hen, lezen voor en vergroten de taalvaardigheid. Ook leren zij kinderen sociale waarden en vaardigheden aan en dragen bij aan hun opvoeding. En ze maken hele lange dagen.

Ouders vergeten dit nogal eens. We geven ’s ochtends onze kinderen af, gaan door naar ons werk en halen de kinderen aan het eind van de dag weer op. Zonder voldoende te beseffen dat kinderdagverblijven ons in staat stellen om te gaan werken. En zonder voldoende stil te staan bij de fysiek en mentaal zware taken die crèchemedewerkers dagelijks uitvoeren.

Sommige crèchemedewerkers doen nóg meer, zoals bij We Care Day Care (WCDC), het kinderdagverblijf van mijn zoontje. Het is een warm bad met lieve, betrokken kinderleidsters en één kinderleider. Personeel, kinderen en ouders zijn divers qua achtergronden en elke dag krijgen de kinderen warm eten uit verschillende culturen. De gezellige jaarlijkse barbecue zorgt voor Notting Hill Carnivalsferen in Bos en Lommer. Dít kinderdagverblijf bereidt kinderen voor op de multiculturele Amsterdamse samenleving.

Maar ondanks de kwaliteit en populariteit – ouders die zijn verhuisd missen WCDC en er is een lange wachtlijst – is dit kinderdagverblijf net als veel andere kleinschalige kinderdagverblijven in moeilijk vaarwater terechtgekomen. Dat is het door de brancheorganisatie voorspelde, onbedoelde effect van de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang, die dit jaar in werking trad. Kinderdagverblijven moeten nu één pedagogisch medewerker op drie in plaats van vier baby’s hebben. Gevolg: een nijpend tekort aan gekwalificeerd personeel.

Mijn zoontje en zijn crèchemaatjes zijn geholpen wanneer goede en lieve pedagogisch medewerkers zich en masse melden bij WCDC. Maar gezien de omvang van het personeels­tekort en de moeite die veel kleine kinderdagverblijven hebben om het hoofd boven water te houden, is het vooral van belang dat de (lokale) overheid oplossingen aandraagt.

Kinderdagverblijven faciliteren en bevorderen de arbeidsparticipatie van ouders, ze vormen een onmisbare schakel in de samenleving. Het waarborgen van de continuïteit van kinderdagverblijven is dus een zaak van algemeen belang en daarmee een zaak van de overheid.

Reageren? Mail naar reza@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden