'Nu nog een hotel, dan hoef je nooit meer weg uit de Handboogstraat'

De mannen achter Hannekes Boom hebben nu drie zaken in de steeg die ten dode was opgeschreven. Na de Bloemenbar en Disco Dolly ging deze week Cannibale Royale open. 'Het is zonde als er iets naast je komt dat niet bij je past.'

De Handboogstraat, donderdagavond. In het weekend loopt de rij voor Disco Dolly soms tot aan het SpuiBeeld Amaury Miller

De Handboogstraat is een rare steeg. Veel blinde muren en nog meer fietsen. Tot voor kort had je er weinig te zoeken. Je fiets parkeren, op weg naar de Voetboogstraat, dat hooguit.

Het is trouwens Handboogstraat en niet Handboogsteeg, net zoals het Voetboogstraat is en niet Voetboogsteeg. Weet ook niemand.

Er was een tijd dat de Handboogstraat floreerde. Het waren de hoogtijdagen van Dansen bij Jansen, met als buren d'Oude Herbergh en Maarten. De steeg stond vol met biertonnen als statafels. In de zomer was het hier een openluchtkroeg.

Zweepjes
Ruim vijftien jaar geleden sloot café Maarten de poort. Daarvoor in de plaats kwam eerst een tijd een striptent, Godiva, en daarna Club Miami, met rood pluche, glitters en zweepjes aan de muur.

D'Oude Herbergh werd eerst restaurant Boog, veel te chic voor deze plek en dus een flop, en daarna het eveneens geflopte feestcafé Bar 020. De rijen voor Dansen bij Jansen waren allang verdwenen.

Zo veranderde de Handboogstraat in één grote fietsenstalling en een hemel voor fietsendieven. De steeg leek verloren te zijn.

Maar het leven is teruggekeerd in de Handboogstraat. Op stapavonden van studenten staat zowaar weer een rij voor de deur van Disco Dolly en in het weekend loopt die soms tot aan het Spui. Zoals in die goede, oude tijd.

Dansen bij Jansen
Het begon met de Bloemenbar in 2011. De mannen achter Hannekes Boom openden op de plek van Maarten een nachtcafé in huiskamerstijl. Het was een succes vanaf dag één. Vorig jaar namen ze Dansen bij Jansen over en gaven ze de studentendiscotheek de naam terug die de oprichters ooit hadden overwogen: Disco Dolly. En deze week openden ze Cannibale Royale.

De mannen hebben nu drie horecazaken op rij. Matan Schabracq (37): 'Het is zonde als iets naast je komt wat niet bij je past.'

Want om toch nog klandizie te krijgen deden Dansen bij Jansen en Bar 020 aan de beruchte pub crawl op maandag: toeristen op kroegentocht die onbeperkt mogen drinken.

Thomas Anderiesen (29): 'We werden ons er erg bewust van dat je afhankelijk bent van je buren. Je bent liever je eigen buurman.'

Pim Evers (41): 'We willen de schouders zetten onder deze straat.'

De bedrijfsfilosofie van de mannen is bij elke uitbreiding dezelfde: missen ze iets tijdens het stappen, dan beginnen ze dat gewoon zelf.

Anderiesen: 'Dat is voor een ondernemer het leukst om te doen. Iets creëren waar je zelf graag komt.'

Schabracq: 'Wij houden van eten en drinken en we hebben een hekel aan quinoa. We willen vlees. Veel vlees. En zo rood mogelijk.'

Anderiesen: 'Maar als je dat in Amsterdam om een uur of elf, twaalf wilt eten, kan dat alleen in een tent met tl-licht, zonder bier en zonder Amsterdams personeel.'

Cannibale Royale (brasserie extraordinaire) is een bar met speciale bieren en cocktails, maar dus ook met een kaart, die grillgeoriënteerd is.

Schabracq: 'Er staan wel salades op, maar die hebben we verstopt.'

Anderiesen: 'Alleen voor de kleur.'

'Gekke shit'
De bar moest 'een beetje spooky' worden en dus hebben ze 'gekke shit' gekocht. Een bijl zien we, en ernaast bungelen allemaal antieke babypoppen aan een touw. Eén wand is geheel behangen met staartklokken, een andere met antieke familieportretten die uitstralen: hier klopt iets niet.

Schabracq: 'We nemen de restaurantbusiness een beetje in de maling. Iedereen neemt zichzelf veel te serieus.'

En zo hebben de mannen een geheelomvattend avondje stappen mogelijk gemaakt - achter drie huisdeuren naast elkaar. Schabracq: 'Je begint de avond met wat eten en stevig indrinken bij Cannibale Royale. Dan duwen we je de Bloemenbar in en daar zie je allemaal leuke meisjes. 'Waar gaan jullie naartoe?' vraag je. 'Wij naar Disco Dolly,' zeggen ze. Dan ga je dansen en als je om drie uur zin krijgt in een hamburger, kom je weer terug naar Cannibale Royale.'

Evers: 'We denken eraan nog een hotelletje in de straat te openen. Dan hoef je helemaal niet meer weg.'

Schabracq: 'En als je het echt goed doet, ga je de volgende ochtend ontbijten bij Hannekes Boom. Dan heb je echt ons weekend gemaakt.'

Alleen het gedonder met de fietsendieven moet nog worden opgelost. Het eerste overleg daarover met de buurtregisseur is al achter de rug. Het liefst hebben de mannen helemaal geen fietsen meer in de straat én hebben ze een terras. Ook daarover zijn ze met de gemeente in gesprek.

Dan kan het echt nog eens wat worden met de Handboogstraat. Want ook de enige andere horeca, coffeeshop De Dampkring, is een enorme trekpleister, sinds Ocean's twelve daar werd opgenomen.

Schabracq: 'En al die stonede toeristen willen op een gegeven moment wel iets eten.'

Anderiesen: 'Stukken vlees!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden