PlusColumn

Nu kunnen jullie mooi bewijzen dat jullie niet zulke zeikerds zijn

Thomas Acda Beeld Wolff
Thomas AcdaBeeld Wolff

De bierfiets is weg. Ik denk niet dat er een Amsterdammer te vinden is die nu boven zijn krant verzucht: "Hè? O nee, waarom? Wat jammer!" De stad kent vele ergernissen, maar weinige werden zo algemeen gedeeld als deze. En nu die weg is, hoeven we het er gelukkig nooit meer over te hebben. Ander onderwerp.

"Helemaal niet!" roepen nu de mensen van buiten het centrum. "Nu krijgen wij die bierfiets!" Misschien. Maar jullie riepen toch al jaren dat die mensen in de binnenstad niet zo moesten zeuren en dat als het ze niet beviel ze toch gewoon konden verhuizen? Nou, nu kunnen jullie mooi ­bewijzen dat jullie niet zulke zeikerds zijn als zij. De binnenstadjers zijn bovendien dubbelblij dat ze jullie advies nooit hebben opgevolgd en naar een gezellige buitenwijk zijn verhuisd.

En eerlijk gezegd denk ik dat er na twee Engelse vrijgezellenritjes echt wel op een Bachelor Celebration Amsterdam-site de tekst verschijnt dat 'the beerbike trip through 'kuzzenfelt' pretty boring' is.

Geen zorg. Ander onderwerp.

Nee, want nu het centrum met succes de bierfiets eruit heeft gekieperd, vrezen ze in de buitenwijken het ergste. Ze zijn als de dood dat straks op hun nu nog gezellige pleinen óók zestienhonderd tweemansorkestjes de hele dag Hava Nagila, Hava gaan zitten spelen. (Er moet ergens in Oost-Europa een bijzonder enthousiaste muziekleraar zitten met een uiterst beperkt lesprogramma.) Rustig maar. De rolkoffers zullen het meeste geluid wegnemen. Want die Airbnb'ers hadden jullie al.

Als wij Hollanders een appartementje in Praag huren dat bij aankomst dichter bij Leipzig blijkt te liggen, zijn we boos. Amerikanen of Chinezen niet. Die vinden Delfzijl nog een buitenwijk van Venlo.

Nu klaar dan? O nee, er wordt te hard gefietst in de Dam- en Oude Hoogstraat. De toeristen schijnen zich een rolkoffer te schrikken van de snelle fietsers. Maar ja, dat zijn natuurlijk niet de mensen van de binnenstad, want die zijn er al. Het zijn de mensen die zo snel mogelijk terug willen naar hun buitenwijk. En geef ze eens ­ongelijk! Tot afgelopen woensdag dan, 1 november. Goed, als je een toerist aanrijdt maar je kunt bewijzen dat je in Sloten woont, mag je gewoon verder fietsen, oké? Zo goed?

Wat nu nog? O ja, de oergezellig zestiende-eeuwse koetsjes en de riksja's waar je altijd toeristen in ziet bakkeleien dat ze 'beter hadden kunnen gaan lopen'. Voorstel: als jullie buitenwijkfietsers er af en toe daar eentje van zijn sokken willen rijden, verdienen jullie bonuspunten die kunnen oplopen tot beerbikevrije zondagen. Deal?

Gaat wel lukken hoor, die lieve stad.

Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Voor Het Parool beschrijft hij wekelijks zijn observaties van 'de' Amsterdammer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden