Plus

Nu is het de beurt aan 'dochter-van' Lilian Marijnissen

Lilian Marijnissen (32) is de opvolger van Emile Roemer, als leider van de SP.  Als dochter-van werd ze zo'n beetje gemaakt voor die plek.

Tobias den Hartog en Laurens Kok
Lilian Marijnissen op de persconferentie van de SP woensdagochtend Beeld ANP
Lilian Marijnissen op de persconferentie van de SP woensdagochtendBeeld ANP

Ze was al postergirl van de partij nog voordat ze het goed en wel besefte. Op haar 4e prijkte ze, in het kinderzitje op de fiets met haar vader Jan Marijnissen - toen natuurlijk partijleider, op de verkiezingsposter van de SP in de campagne van 1989.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zal ze weer op de affiches afgebeeld zijn, maar nu als partijleider.

Daarna volgde ze eigenlijk een uitgestippeld pad om in de voetsporen van haar vader, en bovenal partijgrondlegger te treden. Ze werd met 17 jaar het toen jongste raadslid ooit van Nederland. En in de zomer van 2016 kondigde ze aan ook de Tweede Kamer in te willen.

Die achternaam
Al vanaf dat moment werd ze getipt als opvolger van leider Emile Roemer, niet in de laatst plaats vanwege haar achternaam. Al hield ze zelf die vergelijking altijd af: "Als ze me met hem gaan vergelijken... Dan wordt het lastig. Ik ben al blij als ik een beetje van zijn politieke inzicht en strijdvaardigheid heb."

Niet dat ze het als last zegt te ervaren. "Ik schaam me niet voor mijn achternaam, ik ben er hartstikke trots op. En die schijnwerpers kan ik wel hebben. Ik ben het gewend om onder een vergrootglas te liggen."

Lilian Marijnissen en Emile Roemer tijdens hun persconferentie woensdagochtend in Den Haag. Beeld ANP
Lilian Marijnissen en Emile Roemer tijdens hun persconferentie woensdagochtend in Den Haag.Beeld ANP

Al als (enig) kind van SP-leider Jan en zijn vrouw Mari-Anne speelde politiek een grote rol voor Lilian Marijnissen, met een komen en gaan van mensen die papa aan de deur benaderden met hun problemen.

Ambities
Op haar 16e stelde ze zich kandidaat voor de gemeenteraad van Oss. En hoewel ze op een onverkiesbare plaats stond, haalde ze voldoende voorkeursstemmen binnen om een zetel op te eisen; ware het niet dat ze volgende wet nog te jong was.

Ze stortte zich op de zorg - een typisch SP-onderwerp - en liet met een keuze voor de studie politicologie blijken nog veel grotere ambities te hebben.

Marijnissen vond emplooi bij FNV-bond Abvakabo, waarin ze zich bekwaamde in het organiseren van acties in de zorg. Binnen de SP was toen allang niet meer de vraag óf ze de overstap naar politiek Den Haag zou maken maar wannéér.

Bij de verkiezingen in 2017 was het zover. De 'dochter van Jan' werd als hoogste nieuwkomer op plaats drie gezet.

Lees ook: Roemer, de man die nooit piekte

Door nu al plaats te maken, 92 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, geeft Roemer de partij lucht om daar met fris elan in te gaan.

Hij mag dan zelf nooit hebben gepiekt, hij is zo versmolten en loyaal met de SP, dat Roemer dat zijn opvolger gunt. En om daarbij te helpen. "Als ze me straks vragen om kranten te vouwen voor de SP, dan ga ik dat doen," zei hij begin van dit jaar.

Die belofte herhaalde hij in zijn afscheidsspeech woensdagochtend. Vriendelijk als altijd zwaaide hij af. "Het was de mooiste hondenbaan die je kan hebben.''

Met een glimlach gaat hij weg. Maar vooral laat hij een herinnering achter, van de man die virtuele verkiezingswinsten nooit verzilverde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden