Nú geen korting op pensioen, maar het gevaar blijft

De grote pensioenfondsen hoeven op dit moment geen kortingen door te voeren, maar de kans bestaat dat de pensioenen komende jaren wél omlaag moeten.

De grote pensioenfondsen hoeven op dit moment geen kortingen door te voeren, maar de kans bestaat dat de pensioenen komende jaren wél omlaag moeten.Beeld ANP XTRA/Lex van Lieshout

Voor zo’n korting op termijn waarschuwt onder meer ambtenarenfonds ABP in zijn jaarbericht. Volgens het grootse pensioenfonds van ­Nederland is het zaak dat het kabinet en de sociale partners haast maken met de uitwerking van het pensioen­akkoord.

“Nu hebben we een goed beleggingsjaar achter de rug, maar we verwachten dat de rente de komende jaren laag zal blijven en ook verwachten we, net als andere grote beleggers, lagere rendementen van gemiddeld rond de 4 procent,” zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Rentedaling

Het fonds behaalde met zijn beleggingen in 2019 een jaarrendement van bijna 17 procent, oftewel 67 miljard euro. Toch blijft de financiële positie penibel. De verplichtingen liepen door de gedaalde rente met 65 miljard euro op, waardoor de dekkingsgraad bleef steken op 97,8 procent. Dat betekent dat ABP voor elke euro die het in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, nog net geen 98 eurocent in kas heeft.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kwam in het najaar al met maatregelen om pensioenverlagingen voorlopig te voorkomen. ABP hoefde van die regeling uiteindelijk geen gebruik te maken, maar metaalfondsen PME en PMT wel. De eisen waaraan fondsen moesten voldoen, liepen uiteen. Bij PME en PMT, en ook bij zorgfonds PFZW, eindigden de dekkingsgraden rond de 99 procent.

Nieuw stelsel

Bij alle vier de grote fondsen klinkt opluchting dat het jaar 2019 met een sisser is afgelopen, maar de voortdurende dreiging van kortingen ligt gevoelig. “Onze deelnemers worden er tureluurs van,” zegt werknemersvoorzitter Jos Brocken van PMT. PFZW-directeur Peter Borgdorff ziet graag dat er snel duidelijkheid komt over het nieuwe pensioenstelsel. 

“Wij kijken uit naar het moment dat we écht goed nieuws kunnen melden: een pensioen dat – als het goed gaat met de economie – kan meegroeien met de stijgende prijzen.”

Overigens is het volgens experts niet per definitie goed nieuws dat massale pensioenkortingen door tijdelijke maatregelen nu uitblijven. Daardoor wordt de kans dat later gekort moet worden juist groter, stelde ABN Amro-econoom Piet Rietman in december nog. 

Ook toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft al meermaals aangegeven geen voorstander te zijn van het vooruit blijven schuiven van kortingsmaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden