'Nu geen debat met minister Blok over uitspraken Suriname'

De coalitiepartijen leggen de wens van PvdA en SP voor een debat met de minister naast zich neer en roepen de Tweede Kamer niet terug van zomerreces.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok Beeld ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Stef BlokBeeld ANP

De oppositiepartijen wilden minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk aan de tand te voelen over zijn kritische uitlatingen over migratie, de multiculturele samenleving en het "mislukte" Suriname. De minister heeft aangegeven 'te scherpe bewoordingen' te betreuren.

De coalitiepartijen hebben echter geen behoefte aan een onmiddellijk debat met de bewindsman. Volgens de VVD, de partij van Blok, is er geen noodzaak de Tweede Kamer uit de zomerpauze terug te roepen. Ook CDA, D66 en ChristenUnie vinden een gesprek nu niet nodig.

'Dit kan niet wachten'
Oppositiepartij PvdA daarentegen stelde dat de Kamercommissie Buitenlandse Zaken volgende week zou moeten terugkomen van het reces voor een debat met Blok. "Dit kan niet wachten tot na de zomer," volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Volgens haar kunnen de uitspraken niet door de beugel en schaden zij ook de positie van Nederland in het buitenland. Voor haar pleidooi kreeg ze meteen steun van de SP, maar niet van alle oppositiepartijen.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen Beeld ANP
PvdA-Kamerlid Lilianne PloumenBeeld ANP

Debat na de zomer
De VVD staat open voor een debat na het zomerreces. Eerst krijgt de minister de ruimte iets te doen met de kritische reacties uit het buitenland op zijn opmerkingen. "Indien de behoefte blijft bestaan nadat Blok zijn werk heeft gedaan naar die landen die zich aangesproken voelen, kunnen we er na het reces prima op terugkomen," stelt VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

D66, dat de uitlatingen van Blok meteen scherp veroordeelde, ziet een debat direct na het reces als wenselijk en noodzakelijk. "Het debat is een kans om te laten zien dat de minister begrijpt dat zijn uitlatingen strijdig zijn met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving," aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. In de tussentijd kan de bewindsman de "gedane schade" herstellen.

Nederlandse gezant op matje in Suriname

De Surinaamse regering heeft de Nederlandse zaakgelastigde Jaap Frederiks ontboden en hem een protestbrief aangeboden. Aanleiding hiervoor zijn de 'destabiliserende en denigrerende uitspraken' die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vorige week heeft gedaan over Suriname. Dit heeft het overheidsorgaan Nationaal Informatie Instituut (NII) bekendgemaakt.

Volgens het NII zijn de uitspraken van Blok bedoeld om 'Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen' zodat Suriname internationaal geïsoleerd raakt. Zijn uitspraken zouden kunnen horen bij een 'mogelijke agenda van herkolonisatie', aldus het NII.

De regering in Paramaribo wil dat Blok zo snel mogelijk zijn uitspraken intrekt en excuses aanbiedt aan het Surinaamse volk. Verder zal Suriname de internationale gemeenschap ook informeren over deze kwestie, meldt de voorlichtingsorganisatie.

De uitspraken van de minister staan voor Suriname in schril contrast met de wens van de Nederlandse regering om de relatie met Suriname te normaliseren. Dat zou betekenen dat Nederland weer een ambassadeur kan afvaardigen.

In juli vorig jaar verbood president Desi Bouterse de komst van ambassadeur Anne van Leeuwen, omdat Nederland zich te veel met de binnenlandse aangelegenheden van Suriname zou bemoeien. Het negatieve reisadvies van Nederland voor Suriname is daar een voorbeeld van, aldus het NII.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden