Plus

Nu gaan de winkelpanden zelf in de uitverkoop

Na het assortiment gaan nu ook winkelpanden in de uitverkoop. Eigenaren zijn de leegstand en faillissementen zat en dumpen hun bezit. Verdere verschraling van het winkellandschap dreigt.

Herman Stil
Winkelcentrum Ganzenpoort in Zuidoost. Eigenaar NSI wil ervan af omdat het alleen nog in kantoren wil beleggen Beeld Hollandse Hoogte
Winkelcentrum Ganzenpoort in Zuidoost. Eigenaar NSI wil ervan af omdat het alleen nog in kantoren wil beleggenBeeld Hollandse Hoogte

Te koop: levendig wijkwinkelcentrum in opkomende buurt. 34 winkelpanden met huurders van Albert Heijn tot wassalon Ganzen en 'diverse toko's'.

Eigenaar NSI ziet het niet meer zitten in Ganzenpoort in Zuidoost. Het complex staat te koop, met tientallen vergelijkbare winkelcentra en een trits losse winkelpanden - totale waarde: 382 miljoen euro - uit de stal van de Hoornse vastgoedinvesteerder.

Faillissementen
NSI heeft tabak van winkelpanden. Liever stort het zich in het vervolg op kantoorgebouwen, zoals de Vivalditorens bij station RAI. En dat terwijl kantoren tot voor kort juist de paria van de vastgoedwereld waren.

Die rol is nu overgenomen door winkel­vastgoed. De aanhoudende golf faillissementen - waardoor pandeigenaren plots zonder huurinkomsten komen te zitten en regelmatig ook nog eens achterblijven met oninbare hoge vorderingen - doen winkels als belegging de das om.

Maar ook de winkelpandjesbaas die nog wel een huurder vindt, moet op een houtje bijten. Volgens vastgoedadviseur JLL is vorig jaar in
65 procent van de Nederlandse winkelstraten de gemiddelde huurprijs gedaald, doordat zaken verdwenen, onderkomens leeg kwamen te staan of alleen met korting opnieuw konden worden verhuurd.

Klap van faillissement V&D
Ook het Amsterdamse IEF Capital is het meer dan zat. Het verbond tussen investeerder IEF en Rabodochter Bouwinvest kreeg vorig jaar de grootste klap van het faillissement van V&D, waaraan het tientallen megapanden verhuurde, waaronder dat in de Kalverstraat. De meeste staan nog altijd leeg.

382.000.000

Winkeleigenaar NSI heeft geen trek meer in winkelpanden. Het heeft nu zijn winkelbezit, dat na een afwaardering nog voor 382 miljoen euro in de boeken staat, te koop gezet.

De investeerder is naar eigen zeggen bezig nieuwe aandeelhouders te zoeken om vers kapitaal binnen te halen, maar in de vastgoedwereld geldt dat als een eufemisme voor een zoektocht naar kopers.

Daarmee staan 34 panden in de etalage, met een boekwaarde van 1,6 miljard euro: 7 leegstaande V&D's en 24 Hemavestigingen, waaronder die aan de Nieuwendijk, maar ook de Bijenkorfs in Rotterdam, Den Haag en het vlaggenschip op de Dam in Amsterdam. IEF Capital verkocht twee jaar geleden al 38 Hemapanden voor 250 miljoen euro.

Genoeg partijen die zich op zulke koopjes willen storten; opvallend vaak Aziatische en Angelsaksische partijen, maar ook de Nederlandse winkelcentrumkampioen Wereldhave.

Tussen wal en schip
Die zijn ook best bereid geld in hun aankopen te steken, zodat hun belegging in waarde stijgt en weer kan worden doorverkocht. Maar dat heeft vaak weer hogere huren tot gevolg, waardoor de grootste kwakkelaars en lokale winkeliers het veld moeten ruimen ten faveure van de bekende ketens, met nog meer van hetzelfde winkelaanbod tot gevolg.

Dat zal vooral de kleinere winkelgebieden treffen. "De grote vastgoedbezitters trekken zich terug op de belangrijkste winkelgebieden," zegt Chris van Kaam, bij vastgoedadviseur JLL verantwoordelijk voor winkelvastgoed. "De belang­rijkste winkelgebieden in de twintig grootste steden zijn daarmee ook wel gewaarborgd."

"Ook wijkcentra zullen in het algemeen aantrekkelijk blijven. Daar zitten altijd wel een supermarkt en zaken voor eerste levensbe­hoeften." Maar de toekomst van winkeldochters in dorpen en kleine steden of in winkelstra-
ten ver van het centrum is volgens hem onzekerder.

"De middelgrote centra kunnen tussen wal en schip vallen. Laatst heeft modeketen Charles Vögele aangekondigd al zijn winkels te sluiten, die zitten vooral in kleinere plaatsen. De leegstand die daardoor ontstaat, is een uitdaging voor pandeigenaren."

Ombouwen tot woningen
Veel winkelpanden gaan dan ook flink afgeprijsd in de uitverkoop. NSI, waar van elke acht vierkante meter winkelvloer er eentje leegstaat, heeft zijn totale winkelbezit nu met 50 miljoen euro afgewaardeerd.

Voor de meest kansloze winkels rest volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) eenzelfde toekomst als al die kantorenwezen die de afgelopen jaren zijn omgebouwd tot hotel of studentenhuis.

Volgens het PBL kan ombouw van leegstaande winkels 5 procent van de woningbehoefte in de komende jaren beantwoorden. Grootste nadeel: de meest kansloze winkelruimte staat in steden waar de behoefte aan nieuwe woningen het kleinst is.

Te koop/verkocht

Juli 2015
Het Franse Klépierre neemt het Nederlandse Corio voor 7,2 miljard over, houdt zes winkelcentra (zoals Villa Arena en Hoog
Catharijne) en verkoopt er negen voor 730 miljoen aan Wereldhave.

December 2015
Delta Lloyd stoot midden in geruzie over zijn financieringseisen een trits winkelcentra af, onder meer in Amstelveen en Diemen, voor 273 miljoen euro.

September 2016
De Singaporese investeerder AT Capital ontfermt zich met hulp van het Nederlandse Cairn voor 60 miljoen euro over een groep Albert Heijns, Jumbo's en Aldi's.

Oktober 2016
Vastned, dat alleen nog in binnensteden wil zitten, verkoopt voor 65 miljoen euro winkels, waaronder de V&D in Amsterdam-Noord.

Kassa aan het Rokin

Je koopt een zalmroze kantoorpand aan het Rokin voor 36 miljoen euro, laat het door de oud-eigenaar slopen, bouwt er een nieuw warenhuis en verkoopt dat nog voor de oplevering voor 200 miljoen euro door. Na aftrek van alle kosten blijft daarvan 68 miljoen euro over.

Alleen, voor wie is dat geld? Oud-partner Emmes, die in 2012 meehielp met de aankoop, zegt de afgelopen jaren misleid te zijn door Ivy, dat in handen is van twee oud-­bestuurders en eist 30 procent van de waarde op.

Ivy Group had de verkoop een maand geleden al willen afronden, maar moest daarvoor eerst een beslaglegging van zo'n 24 miljoen euro door Emmes zien weg te poetsen.

Dat slaagde via de kortgedingrechter maar deels; die verlaagde het beslag naar 11 miljoen euro.

Of de kou inmiddels uit de lucht is, is onduidelijk. Ivy, dat anderhalf jaar geleden al voor 108 miljoen euro het tegenovergelegen Rokin Plaza had verkocht - een voormalig kantoorcomplex dat was omgebouwd tot Pull & Bear en Forever21 - was niet bereikbaar voor een reactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden