Nu camera's weg zijn van het Sierplein, stijgt de criminaliteit

Sinds de camera's weg zijn van het Sierplein, hebben inbrekers hun slag geslagen in bijna elke winkel in de buurt. Ondernemers hebben alle hoop op verbetering verloren.

Ondernemers zorgen dat er weinig te halen valt, toch kampen de winkels aan het Sierplein met veel inbraken. Beeld Tammy van Nerum
Ondernemers zorgen dat er weinig te halen valt, toch kampen de winkels aan het Sierplein met veel inbraken.Beeld Tammy van Nerum

Op de haarscherpe beelden die snackbar­eigenaar Mumir van Snackkebab op zijn telefoon laat zien, zijn de jonge mannen goed zichtbaar, ondanks de capuchon die ze strak om het hoofd hebben gebonden. Zeven minuten lang liepen ze door zijn cafetaria.

De buit? Een paar tientjes, en een iPad die er deze keer toevallig nog lag. Want dit was het derde jaar op rij dat er 's nachts mannen in zijn zaak stonden.

Snijwonden
In de nacht van 27 februari was niet alleen de Snackkebab het doelwit. Vroeg in de morgen hebben zeker zeven, en mogelijk nog meer winkeliers, inbrekers op bezoek gehad. Het reis­bureau vlak achter het Sierplein, de drogisterij, kledingzaak Van Vuuren, de Indiase supermarkt aan de Johan Huizingalaan en daar­tegenover ook het kledingreparatieatelier. En verderop de Thai, voor de tweede keer al.

Eerder die maand was het ook voor de tweede keer dit jaar raak bij kapsalon Malika. Dit keer zaten er bloedsporen op het gebroken glas. Snijwonden dus. Waar hadden de daders dat voor over? De buit bestond uit een collectebus met munten, voor de moskee. Maar alle getroffen ondernemers zeggen hetzelfde. De schade van de inbraken is oneindig veel groter dan de opbrengst voor de dieven.

Bij de bakker weten ze niet precies meer hoe vaak er al ingebroken is. De Trekpleister werd vorig jaar zomer door een gewapende man zelfs overvallen op klaarlichte dag, net als kort daarvoor het tankstation van de Esso om de hoek. Bij de Albert Heijn ging in 2015 een steen door de ruit waarna een inbreker doodleuk binnenstapte.

Tralies van betonijzer
Er is in dit gebied bijna geen winkelier te vinden waar de inbrekers nog niet binnen zijn geweest. Een uitzondering is de fietsenmaker, die tralies van betonijzer achter zijn ramen heeft geplaatst.

Ook aan de zaak van groenteboer Mahmut Ceylan zijn de inbrekers voorbijgegaan, na een mislukte poging aan de achterkant. "Maar de afgelopen jaren heb ik thuis, in de buurt van het Sierplein, drie keer inbrekers binnen gehad. Mijn kinderen kijken nu soms eerst door het raam voor ze naar binnen durven te lopen. Dan breekt je hart, als vader."

Het groeiend aantal inbraken is volgens alle betrokken winkeliers direct te koppelen aan het weghalen van de camera's op het Sierplein. Want in 2014 besloot de gemeenteraad, onder aanvoering van D66, dat er minder cameratoezicht in de stad nodig was, omwille van de privacy. Toenmalig burgemeester Van der Laan ging met de hakken in het zand staan, want hij geloofde in het middel. Maar op één plek gaf hij toe: het Sierplein in Nieuw-West.

Geen overleg, geen alternatief
Dat plein, vanaf 2005 beveiligd via vier camera's die op afstand werden uitgelezen, stond jarenlang synoniem voor gewelddadige hanggroepjongeren en andere overlast. Maar sinds 2012 verbeterden de cijfers. De hangjongeren verdwenen, en toen de supermarkten langer openbleven, werd het er 's avonds een stuk veiliger.

Er is steevast meer braakschade dan buit. Beeld Tammy van Nerum
Er is steevast meer braakschade dan buit.Beeld Tammy van Nerum

Uit een evaluerend onderzoek bleek dat 70 procent van de omwonenden voorstander was van de camera's. Maar naar de buurt werd niet geluisterd. Drogist Walter van den Brand, drie keer slachtoffer van inbraak en zeven keer een poging tot, moet nog lachen als hij denkt aan de inspraakavond in 2014 waarop werd meegedeeld dat de camera's zouden verdwijnen. "Dat was niet echt inspraak te noemen want de dag voor de bijeenkomst waren de camera's al weggehaald. Het gebeurde zonder overleg, en zonder alternatief."

Bovendien werd het einde van het cameratoezicht aangekondigd in een breed verspreide brief aan de buurt, en stond er een groot artikel in de Westerpost waarom het volgens het stadsdeel veiliger zou zijn geworden op het plein. "Dat was echt oerstom, want daardoor wist iedereen in Nieuw-West dat er hier geen toezicht meer was," foetert groenteboer Ceylan.

Provisorische maatregelen
Een ondernemersvereniging is niet echt actief op het plein. Ooit is er een poging gedaan om een bedrijveninvesteringszone op te richten zoals in de Jan Evertsenstraat. Maar toen de voorzitter z'n zaak wegdeed, lag dat ook weer stil, vertelt een medewerker van de delicatessenwinkel.

Individueel nemen de eigenaren provisorische maatregelen. Wie het zich kan veroorloven laat een stalen rolluik plaatsen. Sommige ondernemers hebben zelf maar camera's aan de gevel gehangen, die vanwege de strenge privacy­voorschriften alleen de eigen pui in beeld mogen brengen. Kleermaker Kazanci gaat 900 euro in veiligheidsglas investeren en heeft een alarmsysteem laten plaatsen. "Maar eigenlijk moeten die camera's gewoon terug. Dan weten ze dat ze in de gaten worden gehouden."

Voor bestuurder Achmed Baâdoud van Nieuw-West komt de inbraakgolf na het weghalen van de camera's als een verrassing. "De cijfers worden nu heel precies boven tafel gehaald, op basis van aangiften die er zijn gedaan. Die bespreken we volgende week in mijn staf. Als blijkt dat het beschreven patroon klopt, zal ik de eerste zijn om aan de burgemeester te vragen om de camera's weer terug te hangen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden