Plus

Nu al top: Schouten en Roest rijden baanrecord in Thialf

Ze hoefden er niet meteen te staan, zeiden veel Nederlandse schaatstoppers voorafgaand aan het seizoen. Maar op scherp gezet door twee Noren reden Irene Schouten en Patrick Roest tijdens het wereldbekerweekeinde tóch nu al naar een indrukwekkend baanrecord in Thialf. ‘Het wereldrecord is misschien niet helemaal onmogelijk.’

Pim Bijl
Irene Schouten in actie op de 3000 meter tijdens het tweede ISU langebaan wereldbekertoernooi in Thialf. Beeld VINCENT JANNINK/ANP
Irene Schouten in actie op de 3000 meter tijdens het tweede ISU langebaan wereldbekertoernooi in Thialf.Beeld VINCENT JANNINK/ANP

De gouden medaille van de wereldbeker, bijzonder klein van stuk, maar dat terzijde, bungelt om haar hals. En Irene Schouten schiet in de lach, hier in de gangen van Thialf, als ze een dialoog van eerder deze week ophaalt.

Balend van haar tweede plaats in Stavanger was ze op haar coach Arjan Samplonius afgestapt om een aantal specifieke trainingen voor te stellen. Samplonius had zijn wenkbrauwen opgetrokken en gevraagd: “Waarom?” Schouten: “Omdat ik goed moet rijden.” Samplonius: “Van wie moet dat?”

Nee, van haar coaches hoefde het niet zozeer, deze uithaal op de 3000 meter in 3.54,04, een verbetering van haar eigen baanrecord. Jillert Anema, haar andere coach bij Zaanlander-Albert Heijn, had op zijn beurt ook nog voorgesteld zaterdag een marathon te rijden. Die suggestie wuifde Schouten weg. Zij wilde per se wel volledig opgeladen zijn voor de 3000 meter bij de tweede wereldbeker van het seizoen.

‘Een baanrecord kun je niet plannen’

“Dit kwam puur uit mezelf,” zei Schouten, de drievoudig olympisch kampioen die zich nog zo had voorgenomen om zich pas later deze winter echt druk te maken om haar vorm en prestaties. Maar voor een vrijblijvend begin van de schaatswinter blijkt Schouten niet het type. Na negen overwinningen op rij op de 3000 meter verloor ze vorige week in Noorwegen van Ragne Wiklund. Het verschil was zelfs meer dan twee seconden. En dat beviel haar totaal niet.

Het gevolg: ze zette zichzelf op scherp, liet de marathon links liggen, gebrand om dit keer wél de 3000 meter te winnen. “Dus eigenlijk heb ik dankzij Wiklund dit baanrecord gereden,” zegt ze nadat ze orde op zaken heeft gesteld in eigen land. Al was het baanrecord nu ook weer niet het plan. “Ik wist wel dat de omstandigheden snel waren, maar een baanrecord kun je niet plannen.”

Wel ziet ze nog ruimte voor verbetering. Pas deze week voegde ze echt wat snelheidswerk aan haar trainingen toe. Bij de WK afstanden in maart, ook in Heerenveen, kan het bij wederom snel ijs nog harder, denkt ze. “De tweede ronde was mijn langzaamste ronde, dat moet eigenlijk gewoon strak. Als ik superfit ben en er heel goede omstandigheden zijn, is dat mogelijk. Het programma is er nog altijd op gericht om dan beter te zijn dan nu.”

Zesde baanrecord

Net als voor Schouten kwam de nieuwe toptijd ook onverwachts voor Patrick Roest, een dag eerder de gevierde man. Ook hij werd op scherp gezet door een schaatser uit Noorwegen. In de rit voor Roest maakte Sander Eitrem, de pas 20-jarige winnaar van de B-groep van vorige week, indruk met 6.08,21. “Als hij dat niet had gedaan, had ik vandaag ook geen 6.04 gereden,” zegt Roest. “Je gaat er dan toch anders in. Dat brengt het niveau alleen maar omhoog. Het maakt je wel zenuwachtig, het is ook lastig, maar op die manier ga je wel andere dingen laten zien.”

Dat bleek. Nooit opende Roest zo hard op de 5000 meter, in 18,35, om vervolgens hard door te trekken. Om na zijn eindtijd van 6.04,36 een voor hem zelden vertoonde uitbundigheid te tonen. Een baanrecord rijden is voor hem niet nieuw. Thuis heeft hij een stapeltje papier liggen. Na dit weekeinde komt daar een zesde baanrecord-bewijs bovenop te liggen. Toch genoot Roest lang na. “De vorige tijd is neergezet tijdens corona, toen er hier geen publiek was en het ijs en de omstandigheden daardoor supersnel waren,” verklaarde hij zijn euforie en eigen verbazing. “Om dat nu ook te doen, met wel mensen op de tribune is extra mooi.”

Meer dan Schouten doet, kijkt Roest vooruit. Over drie weken rijdt het schaatscircus in Calgary twee wereldbekerweekenden op rij op de baan die tot de snelste ter wereld behoort. Waar Schouten daar last minute aankomt en daarom nu al weet dat van een ideale voorbereiding geen sprake is, heeft Roest met zijn coaches van Reggeborgh die eerste wereldbeker in Canada met rood omcirkeld. Hij zal er proberen te pieken.

‘Gewoon hard rijden’

Ook omdat hij weet dat het Nederlands record van 6.03,32 alweer sinds 2007 op naam staat van Sven Kramer, overigens ook in Calgary gereden. Roest: “Ik zat er vandaag een seconde vanaf. We gaan het zien. Dat is de enige 5000 meter op hoogte van dit seizoen. Daar wil ik gewoon hard rijden. We gaan nog even goed trainen en dan wel een soort van pieken in Calgary, omdat je daar op hoogte mooie dingen wil laten zien.”

Hij kijkt daarmee overigens verder dan het nationale record. In 2021 schaatste Nils van der Poel in Salt Lake City naar 6.01,56. Roest: “Het wereldrecord is misschien niet helemaal onmogelijk, maar dan moet wel écht alles op zijn plek vallen. Dan moet ik het niveau van vandaag hebben. En misschien nog een stapje beter.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden