Nu al ophef over UvA-referendum democratisering

Op de UvA begint woensdag een referendum over democratisering van de universiteit. Traditiegetrouw is er nu al ophef over ontstaan.

Voordat de democratische raadpleging van start gaat, zijn actiegroepen en decanen aan de UvA ontevreden over het referendumBeeld anp

Vier mogelijkheden van organiseren zijn er, variërend van besturen zoals het nu aan de Universiteit van Amsterdam is geregeld tot volledig zelfbestuur van onderop. Verder zijn er vragen over het instellen van een senaat en over het vormen van een soort grondwet van waarden van de universiteit.

Vanaf donderdag tot en met zondag 11 december mag de voltallige academische gemeenschap van de UvA in een referendum haar stem geven over deze onderwerpen.

Maar nog voor de democratische raadpleging van start gaat, zijn actiegroepen en decanen aan de UvA ontevreden over het referendum.

Niet blij
In een open brief aan het college van bestuur zondag schreven actiegroepen Humanities Rally, Rethink UvA en de Asva Studentenunie dat ze niet blij zijn met de opstelling van het college van bestuur in het houden van het referendum.

"De UvA schiet ernstig te kort in het promoten van het aankomende referendum. Dit referendum is belangrijk voor de toekomst van de UvA, maar het lijkt er op alsof het college van bestuur het aan het tegenwerken is en zich niet wil committeren aan de uitkomsten," aldus Henriëtte Hoogervorst, voorzitter van de Asva.

Maagdenhuis
Het idee voor het referendum vloeit direct voort uit de afspraken die de Maagdenhuisbezetters met het college van bestuur maakten tijdens het studentenprotest in het voorjaar van 2015. Toen werd afgesproken om te onderzoeken hoe de universiteit democratischer kan worden gemaakt.

Een commissie boog zich maandenlang over dit onderwerp en presenteerde eind oktober de uitkomsten. Nu worden de voorstellen aan alle betrokkenen van de universiteit voorgelegd, tot hoogleraren die met pensioen zijn aan toe.

Nu vinden de actiegroepen bij voorbaat dat het bestuur, met Geert ten Dam als nieuwe collegevoorzitter, niet genoeg doet om het referendum te promoten. Ook zou het zich niet aan een uitkomst willen binden. Overigens gaat het om een raadgevend referendum, waardoor de uitkomst vooral als adviserend moet worden gezien.

Verder vrezen de actiegroepen dat niet voldoende mensen hun stem uitbrengen, waardoor men de uitkomst van het referendum makkelijk terzijde kan schuiven.

Hoge opkomst
Volgens collegevoorzitter Geert ten Dam doet het bestuur juist al veel om het referendum onder de aandacht te brengen. Er is zelfs 30.000 euro voor beschikbaar gesteld. Ook Ten Dam vindt een hoge opkomst van belang: "Wij zullen daaraan bijdragen."

Zeker niet alle UvA-betrokkenen staan achter het houden van het referendum. De decanen van drie grote faculteiten - rechten, maatschappij en gedragswetenschappen en economie - zetten ernstige vraagtekens bij de raadpleging.

'Het is zeer twijfelachtig of deze raadpleging een positieve bijdrage kan leveren aan de versterking van de betrokkenheid van de academische gemeenschap.'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden