Nu al meer neushoorns gedood in Zuid-Afrika dan in heel 2011

Stropers hebben in Zuid-Afrika een recordaantal neushoorns gedood, door de stijgende vraag naar de hoorns uit Aziatische landen als China. Dit jaar werden 455 neushoorns illegaal gedood, meldt het Zuid-Afrikaanse Ministerie voor Milieu.

Redactie
De meeste neushoorns leven in Zuid-Afrika. Beeld AFP
De meeste neushoorns leven in Zuid-Afrika.Beeld AFP

Ondanks dat het nog nooit wetenschappelijk is aangetoond, gelooft men in veel Aziatische landen in de medicinale werking van de hoorns. Vermalen hoorns zouden bijvoorbeeld helpen tegen kanker. Door de toenemende vraag is de prijs gestegen naar 65.000 dollar (bijna 50.000 euro) per kilo, daarmee is het duurder dan goud, dat momenteel ongeveer 56.000 dollar per kilo kost.

In Zuid-Afrika leven ongeveer 20.000 neushoorns, wat 90 procent van de hele populatie in Afrika is. In 2007 werden er nog 13 gedood volgens officiële cijfers. Over heel 2011 werden er 448 neushoorns afgeslacht. Tien jaar geleden werden er maar 15 dieren illegaal afgeschoten.

De meeste neushoorns, 272 van de 455, werden in het wereldberoemde Kruger National Park vermoord. De Zuid-Afrikaanse regering zet sinds begin dit jaar extra parkwachters in om het illegale stropen tegen te gaan. Dit lijkt niet veel uit te halen.

Geschokt
De Stichting voor Bedreigde Dieren in zuidelijk Afrika is geschokt dat het aantal vermoorde neushoorns toeneemt. 'We zitten nu al op 455 en de twee ergste maanden moeten nog komen. Verder moet je er rekening mee houden dat er jaarlijks een stijging van ongeveer zes procent is. We bereiken nu echt een omslagpunt', stelt Kristy Brebner van het neushoornproject van de Trust tegen de BBC.

De neushoorn is naast de olifant, leeuw, luipaard en waterbuffel, een van de vijf grote diersoorten die Afrika telt. Het is daarnaast ook een bedreigde diersoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden