Nu al hooikoorts? Warm lenteweer zorgt voor ongewoon vroege rentree

Door de uitzonderlijk warme start van het jaar kunnen mensen eerder hooikoortsklachten krijgen dan anders. De hoeveelheid pollen in de lucht neemt naar verwachting snel toe.

Het Parool
Pollen in de lucht veroorzaken klachten als niezen en tranende ogen bij mensen met een allergie. Beeld ANP XTRA
Pollen in de lucht veroorzaken klachten als niezen en tranende ogen bij mensen met een allergie.Beeld ANP XTRA

Volgens Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) komen deze week berken in ons land tot bloei door het zonnige en warme lenteweer. “De berk verspreidt sterk allergeen pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een allergie voor berkenpollen,” aldus het LUMC.

Doordat voorlopig nauwelijks regen wordt verwacht blijft de hoeveelheid pollen in de lucht hangen. Volgens de wetenschappers kunnen sommige mensen al bij lage hoeveelheden berkenpollen klachten ontwikkelen. “Mensen met een berkenpollenallergie raden we aan tijdig met medicatie te starten.”

Klimaatverandering

Wageningen University constateert dat door de hoge temperaturen bomen als de kastanje, de lijsterbes en meidoorn ook drie tot vier weken eerder dan normaal blad krijgen. Maarts viooltje, speenkruid, bosanemoon en de eerste pinksterbloemen staan al in volle bloei. Dat is zeker een maand eerder dan gewoonlijk.

Vijftig jaar geleden kregen bomen zoals de paardenkastanje en de populier pas eind april, begin mei, het eerste blad. Klimaatverandering heeft gevolgen voor de natuur, vertelde bioloog Arnold van Vliet van de Wageningse universiteit eerder aan Het Parool. Door zachte winters zijn ook muggen en vlinders eerder actief.

Graspollenallergie piekt later

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen zullen voorlopig geen hooikoortsklachten krijgen. “Door zon en warmte zal het gras wel groeien, maar nog niet bloeien,” stellen de onderzoekers. De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden