NTR maakt app met wandelingen uit 'Hier zijn de van Rossems'

De publieke omroep NTR brengt een nieuwe app op de markt. Daarmee kan het publiek zelf de stadswandelingen maken uit het tv-programma Hier zijn de Van Rossems, dat vrijdag begint op NPO2.

Maarten (rechts), Vincent en Sis van Rossem tijdens de presentatie van de serie 'Hier zijn de Van Rossems', waarin zij culturele verkenningen maken door steden in Nederland, België en Duitsland. Beeld anp
Maarten (rechts), Vincent en Sis van Rossem tijdens de presentatie van de serie 'Hier zijn de Van Rossems', waarin zij culturele verkenningen maken door steden in Nederland, België en Duitsland.Beeld anp

In de tv-serie verkent historicus Maarten van Rossem samen met zijn zus Sis en zijn broer Vincent iedere week een andere stad. Ze bezoeken Maastricht, Rotterdam, Brugge, Naarden, Dordrecht en Essen. Onderweg vertellen ze elkaar verhalen, elk vanuit hun eigen expertise. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent als expert op het gebied van architectuur.

Bij de serie ontwikkelde de NTR een nieuwe app. Daarmee kan het publiek zelf de routes nalopen. De app bevat korte clips uit het programma, maar ook beelden uit de omroeparchieven. Die archiefbeelden krijgen via de app dus een tweede leven.

De interessante plekken langs de route op de plattegrond hebben nummers die naar de extra toelichtingen verwijzen. 'Die kun je vervolgens delen met je vrienden op Facebook en Twitter', vertelt Jorien van Dam, die op het idee kwam voor de app NTR Routes.

Ook de thuisblijvers kunnen zich volgens haar vermaken met de app. 'Want je kunt de route ook zittend op de bank volgen en net doen alsof je in Maastricht of Brugge bent.' Wie er binnenkort wel echt op uittrekt, krijgt van zijn telefoon of tablet een trilsignaal als die binnen een straal van 25 meter van de beschreven bezienswaardigheden komt. De cultuursnuivers kunnen zelf ook foto's uploaden, die komen dan op de bijbehorende website terecht.

Hier zijn de Van Rossems is de eerste titel waarmee de app zich vult, maar de volgende nieuwe tv-programma's dienen zich al aan. Ook Landinwaarts met Dieuwertje Blok zal worden opgenomen in de app.

De gratis app NTR Routes is beschikbaar voor Android en Apple.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden