Update

NSA verzamelt 'zo goed als alles' van internetgebruiker

De Amerikaanse geheime dienst National Security Agency (NSA) beschikt over een geheim computerprogramma dat het analisten mogelijk maakt om zonder rechterlijke toestemming 'zo goed als alles' te verzamelen wat iemand op internet doet. Eerder ontkende de NSA nog te kunnen zoeken door online privé-gegevens zonder rechterlijke toestemming. Dat meldt het Britse dagblad The Guardian op basis van door klokkenluider Edward Snowden gelekte informatie.

Demonstranten in Duitsland tijdens een betoging tegen de NSA en de Duitse geheime dienst BND. Beeld AP
Demonstranten in Duitsland tijdens een betoging tegen de NSA en de Duitse geheime dienst BND.Beeld AP

Met het programma, genaamd XKeyscore, kunnen de analisten van de NSA door de enorme databases zoeken naar e-mails, de chat- en zoekgeschiedenis van internetters over de hele wereld.

In trainingsprogramma's beschrijft de NSA XKeyscore als het 'meest omvattende' programma om informatie van het internet te verzamelen. Uit een presentatie van de NSA blijkt dat het programma 'bijna alles registreert' wat de gemiddelde internetgebruiker online doet. XKeyscore verzamelt e-mails, het zoek- en surfgeschiedenis kan zelfs chat- en privé-berichten van Facebook te lezen.

Rechterlijke toestemming
Uit het trainingsmateriaal blijkt dat analisten de rechterlijke toestemming om informatie over een gebruiker te verzamelen gemakkelijk omzeilen. Door een formulier in te vullen dat het mogelijk maakt een brede zoekopdracht uit te voeren, kan de individuele analist gemakkelijk een kijkje nemen in de enorme databases. Er komt niet alleen geen rechter aan te pas, de NSA zelf controleert niet wie de databases doorzoekt.

President Obama verdedigde het PRISM-programma van de NSA, zo heet het omvangrijke afluisterprogramma, door te stellen dat er altijd eerst een rechter goedkeuring geeft om Amerikaanse gebruikers te controleren en onderzoeken. Maar het XKeyscore-programma biedt de technologische middelen om ook die gebruikers uitgebreid te controleren en digitaal te surveilleren, zonder rechterlijke toestemming.

Het programma verzamelt dagelijks een enorme hoeveelheid aan data: 'Op sommige plaatsen ontvangen we per dag meer dan 20 terabytes', staat in een van de presentaties te lezen. Die data kan ongeveer een dag bewaard worden, maar analisten kunnen 'interessante' data in speciale databases opslaan. Daar kunnen de verzamelde gegevens tot vijf jaar worden opgeslagen.

In een reactie tegenover The Guardian laat de NSA weten dat XKeyscore binnen de legale kaders valt. 'De beweringen dat analisten ongecontroleerd toegang hebben tot data van de NSA zijn onjuist. Toegang tot XKeyscore, en andere programma's, is voorbehouden aan werknemers die daar toestemming voor hebben gehad.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden