'NSA tapt stiekem dataverkeer Yahoo en Google af'

De Amerikaanse geheime dienst NSA eist niet alleen informatie op bij de internetgiganten Google en Yahoo, maar tapt de datastromen van beide bedrijven ook in het geheim af. Dat doet de NSA samen met zijn Britse tegenhanger GCHQ, zo meldde The Washington Post woensdag. De Amerikaanse krant baseert zich op gegevens van klokkenluider Edward Snowden en interviews met betrokken functionarissen.

Een datacenter van Google in Hamina, Finland Beeld ap
Een datacenter van Google in Hamina, FinlandBeeld ap

Afgelopen zomer werd het spionageprogramma PRISM onthuld. Dat was al zeer omstreden, vooral vanwege de grote omvang van de onderschepte informatie. De NSA pareerde de kritiek door erop te wijzen dat het opeisen van informatie bij internetbedrijven wettelijk is toegestaan. Bovendien staat PRISM onder controle van een speciale rechtbank, die de dataverzoeken moet goedkeuren.

Niet bevoegd
De NSA weet zich volgens The Washington Post echter aan die controle te onttrekken door datacentra in het buitenland af te tappen. De rechters zouden dan meestal niet bevoegd zijn om zich ermee te bemoeien. Bovendien zit de Amerikaanse wet zo in elkaar dat deze werkwijze alleen illegaal is in eigen land.

Volgens een document dat in handen is van de krant verwerkten onderzoekers van de NSA in een maand tijd 181.280.466 nieuwe bestanden. Die varieerden van zogeheten metadata, bijvoorbeeld wie met wie e-mailde en wanneer, tot inhoud zoals tekst, audio en video. Het programma heeft zoals gebruikelijk ook een naam: MUSCULAR.

Google en Yahoo stelden allebei niets te weten van dit soort spionageactiviteiten. David Drummond, juridische topman van Google, zegt 'woedend' te zijn: 'We zijn al lange tijd bezorgd over de mogelijkheid van deze vorm van spionage, dat is waarom we Google-diensten steeds beter versleutelen. We geven geen enkele regering, dus ook niet die van de VS, toegang tot onze systemen. Dit onderstreept de noodzaak van dringende hervormingen.'

Of zogeheten encryptie helpt, is maar de vraag; eerder bleek al uit onthullingen van The Guardian en The New York Times dat NSA en GCHQ de belangrijkste encryptieprogramma's kunnen kraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden