'NSA luisterde telefoons van 35 wereldleiders af'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in het verleden telefoongesprekken van 35 wereldleiders afgeluisterd. Dat blijkt uit een van de geheime documenten die klokkenluider Edward Snowden onthulde, zo meldt The Guardian. Een Amerikaanse ambtenaar leverde de NSA de telefoonnummers.

Redactie
Ambtenaar VS gaf de telefoonnummers van 200 buitenlandse politici. Beeld epa
Ambtenaar VS gaf de telefoonnummers van 200 buitenlandse politici.Beeld epa

Uit een vertrouwelijk memo blijkt dat de NSA hoge ambtenaren in het Witte Huis en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie aanmoedigde contactgegevens van voorname buitenlandse politici te delen met de inlichtingendienst. In het document wordt gesproken van een hoge functionaris die de NSA 200 nummers heeft overhandigd, waaronder die van 35 wereldleiders. Het is niet bekend om welke wereldleiders het gaat.

De onthulling zal de diplomatieke spanningen tussen de VS en zijn bondgenoten verder opvoeren. Ophef was er eerder vandaag toen de Duitse bondskanselier Angela Merkel de VS ervan beschuldigde dat haar oude telefoon was afgeluisterd door de NSA.

De memo, daterend uit oktober 2006, stelt dat hoge functionarissen binnen de Amerikaanse overheid de NSA kunnen helpen bij het bemachtigen van telefoonnummers van mogelijke doelwitten van spionage. 'Recentelijk heeft een ambtenaar de NSA voorzien van 200 telefoonnummers, waarvan 35 van wereldleiders', zo staat geschreven in de memo. 'Ondanks dat de meerderheid openlijk te verkrijgen is, waren 43 nummers voorheen onbekend.'

Tegelijkertijd staat in de memo dat het afluisteren van de nummers weinig noemenswaardige informatie opleverde. In het licht van de groeiende internationale kritiek op de VS is het de vraag of de kans op diplomatieke schade niet zwaarder weegt dan de voordelen van het afluisteren van bondgenoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden