NSA'ers bespioneerden naast vijanden ook hun geliefdes

Vijandelijke regimes, terroristen, bondgenoten en burgers, wie bespioneerde de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA niet? Het kwam dan ook nauwelijks als een verrassing toen dit weekend uitkwam dat NSA'ers ook hun geliefden bespioneren.

Het hoofdkantoor van de NSA. Beeld Reuters
Het hoofdkantoor van de NSA.Beeld Reuters

The Wallstreet Journal en persbureau Bloomberg schreven afgelopen vrijdag over de amoreuze afluisterpraktijken. Medewerkers van de NSA zouden de afluisterinstrumenten hebben misbruikt om partners of personen in wie zij een romantische interesse hadden te bespioneren. Er zou zelfs een speciale codenaam voor liefdesgerelateerde gegevens betaan: LOVEINT. Het suffix INT wordt veel gebruikt voor dataverzamelingen door de spionagedienst.

De NSA heeft het bestaan van oneigenlijk gebruik van de middelen van de NSA door medewerkers bevestigd, maar wilde niet ingaan op specifieke gevallen.

Berispt
Senator Dianne Feinstein van Californië, voorzitter van de inlichtingencommissie van het sentaat, bevestigde aan The Wall Street Journal dat het gebeurde maar zei daarbij dat het om geïsoleerde gevallen ging, en niet vaak is voorgekomen. 'In de afgelopen 10 jaar is het hooguit één keer per jaar aan het licht gekomen. De medewerkers die zich hieraan schuldig hebben gemaakt, zijn berispt.'

De NSA kan ongeveer 75 procent van het internetverkeer in de Verenigde Staten in de gaten houden. In de jacht op communicatie tussen mogelijke buitenlandse terroristen bewaart de NSA e-mails die Amerikaanse burgers naar elkaar hebben gestuurd en filtert hij ook binnenlandse telefoongesprekken via het internet.

Klokkenluider Edward Snowden onthulde enkele maanden geleden dat de NSA heimelijk op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelt met het spionageprogramma PRISM. Hij heeft onlangs tijdelijk asiel in Rusland gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden