NSA bespioneerde Mohammed Ali en Martin Luther King

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft in de late jaren '60 en in de jaren '70 telefoongesprekken afgeluisterd van prominente critici van de oorlog in Vietnam. Onder hen waren Martin Luther King en bokser Mohammed Ali.

Martin Luther King tijdens zijn beroemde 'I have a dream'-toespraak. Beeld anp
Martin Luther King tijdens zijn beroemde 'I have a dream'-toespraak.Beeld anp

Dat blijkt uit recent vrijgegeven documenten waarover The Guardian bericht. Het gaat over de periode waarin steeds meer mensen bezwaar kregen tegen de oorlog in Vietnam. Volgens de Britse krant trok de NSA in 'operatie Minaret' alles uit de kast om te proberen het tij te keren. Mogelijk gaat het zelfs om illegale praktijken, aldus The Guardian.

Zo werden telefoongesprekken afgeluisterd van twee Amerikaanse senatoren: de democraat Frank Church uit Idaho en de Republikein Howard Baker uit Tennessee. Overigens was laatstgenoemde juist een groot voorstander van die oorlog. Ook van enkele prominente journalisten werd communicatie onderschept.

Mohammed Ali
In 1967 werd de bokser Mohammed Ali op de spionagelijst geplaatst nadat hij zich openlijk tegen de Vietnamoorlog had gesproken. Ali zat op dat moment in de gevangenis omdat hij weigerde in het leger te dienen. Ook was hij gestript van zijn overwinningen en mocht hij in de VS niet meer vechten. Hij zou in de zes jaar daarna doelwit zijn geweest van de afluisterpraktijken van de NSA.

Ook mensenrechtenactivist Martin Luther King staat op de lijst van mensen die in die periode door de NSA zijn bespioneerd. In totaal gaat het om 1.650 personen, maar van het grootste deel daarvan is de identiteit niet bekendgemaakt.

De afluisterpraktijken kwamen al eerder aan het licht, maar het is voor het eerst dat er namen van mensen die zijn bespioneerd bekend zijn geworden. De NSA deed volgens The Guardian erg veel moeite om de documenten geheim te houden. Alle rapporten werden bijvoorbeeld persoonlijk afgeleverd bij het Witte Huis, nadat ze waren ontdaan van alle logo's en markeringen die ze terug zouden kunnen herleiden naar de NSA. Een aantal topfiguren binnen de NSA zouden de operatie later zelf 'schandelijk, indien niet compleet illegaal' hebben genoemd.

Mohammed Ali in 1964. Beeld afp
Mohammed Ali in 1964.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden