'NS werkt aan gratis fietsenstallingen'

Treinreizigers hoeven straks niet meer te betalen om hun fiets bewaakt te stallen bij de NS-stations. Dat meldt De Telegraaf aan de hand van een vertrouwelijk NS-stuk waar de krant de hand op wist te leggen.

redactie
Een plekje zoeken bij Amsterdam CS. Beeld anp
Een plekje zoeken bij Amsterdam CS.Beeld anp

De NS, ProRail en de gemeenten willen op deze manier de wildgroei aan rijwielen rondom de stations terugdringen. Als iemand binnen 24 uur zijn fiets brengt en haalt, is de stalling gratis. Alleen voor fietsen die langer dan 24 uur op een stalling staan, moet nog worden betaald.

Volgens de NS worden fietsen worden nu makkelijk en snel gedumpt buiten de fietsenrekken rond het station. 'Dat verontreinigt het aangezicht van het station en de gemeente', aldus de NS.

Proef
De NS is bezig met een proef bij station Amstel in Amsterdam waarbij fietsen 24 uur gratis bewaakt kunnen worden gestald. Eind van dit jaar volgt een evaluatie waarna het gratis stallen landelijk kan worden ingevoerd. Dat liet de NS vrijdag weten.

Dagelijks blijven momenteel in heel Nederland circa 30 duizend plekken onbezet in de bewaakte stallingen. De spoorwegen willen de proef binnenkort uitbreiden met stallingen in Den Bosch, Breda en Utrecht. Sommige zijn mooi en voldoen prima, maar over een hoop andere zijn er klachten. De NS wil die laatste groep aanpassen en vervolgens alle stallingen onderbrengen bij één exploitant.

Wie zijn fiets langer dan 24 uur stalt, moet wel betalen. Maar iemand die dagelijks zijn fiets neerzet en naar zijn werk treint, is voortaan geen geld meer aan parkeren kwijt.

186 miljoen
Ongeveer 40 procent van de dagelijkse treinreizigers gaat op de fiets naar het station, meldt de overheid. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt tot 2020 186 miljoen euro mee aan het realiseren van fietsenstallingen in Nederland.

De Fietsersbond liet weten blij te zijn met de proef. 'De fiets en de trein zijn toch een twee-eenheid', aldus een woordvoerster. 'Het is dus heel goed dat de mensen worden gestimuleerd de fiets naar het station te nemen.'

De Fietsersbond hoopt dat de proef navolging krijgt van andere instanties en overheden. 'De gemeente Den Haag heeft ook al een fietsenstalling waar mensen gratis kunnen parkeren en die wordt goed gebruikt,' zegt de woordvoerster. 'De kosten van het openhouden van zo'n stalling wegen niet op tegen de baten. Want als mensen de fiets nemen, moeten gemeenten minder kosten maken aan dure parkeergelegenheden en maatregelen om de luchtkwaliteit goed te houden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden