Update

NS: treinverkeer komt langzaam op gang

De storm heeft ook op het spoor veel schade aangericht. Na urenlang geen treinen, lijkt donderdagavond weer treinverkeer mogelijk. 

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Alleen tussen Leiden en Schiphol is nog geen treinverkeer mogelijk, meldt ProRail. "Alle aannemers hebben hard gewerkt aan het spoor. Zeker zeventig bomen zijn verwijderd en rond de veertig bovenleidingen zijn gerepareerd. Het is nu aan de vervoerder wanneer de treinen daadwerkelijk kunnen gaan rijden,", aldus een woordvoerder van de spoorbeheerder.

De NS gaat bekijken of treinen op bepaalde trajecten kunnen gaan rijden. "We gaan de boel langzaam op gang brengen," aldus een woordvoerder. Toch verwacht de woordvoerder dat het treinverkeer in de avond beperkt zal zijn. Daarom adviseert het vervoersbedrijf reizigers nog altijd om naar alternatieven te zoeken om op hun bestemming te komen.

Volgens ProRail waren er donderdag meer dan 150 meldingen van schade "waarvan dertig tot veertig grotere incidenten''. Op meer dan dertig plaatsen was de bovenleiding kapot en er lagen ongeveer veertig bomen op het spoor.

#Stormpoolen
Wie niet meer met de trein naar huis kan, kan op Twitter onder de hashtag #stormpoolen op zoek naar een lift. Op het social medium zijn al vele oproepjes geplaatst van zowel gestrande reizigers als automobilisten die nog plek hebben om iemand mee te nemen.

Het initiatief kwam van wetenschapsjournalist Ionica Smeets en de NS omarmde haar idee meteen met de reactie: "Wat een geweldige suggestie, Ionica. Misschien kan jij het land in beweging zetten, dan houden wij ons bezig met het rijden van de treinen. #StormPoolen?.''

Trams
Ook de trams in Amsterdam werden donderdagochtend - in overleg met de politie - stilgezet. Rond 14.00 uur werd het tramverkeer weer langzaam opgestart. Wel kan er nog hier en daar hinder zijn, omdat er losgewaaid materiaal op de rails ligt. Ook zijn er diverse bovenleidingbreuken en op veel plekken is geen stroom, aldus een woordvoerder.

Schiphol
Door de westerstorm werden verder zo'n 320 vluchten geannuleerd op Schiphol. Het vliegverkeer lag in de ochtend enige tijd zo goed als stil, maar sinds het middaguur wordt het langzaamaan weer hervat. Volgens een woordvoerster konden rond 15.00 uur steeds meer vluchten vertrekken en landen vanaf de luchthaven. Naar verwachting is de situatie in de avond weer zoals die behoort te zijn.

Volg ons stormblog: Code rood vanwege zeer zware windstoten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden