NS en Prorail willen vuurwerkvrije zone bij spoor

De Nederlandse Spoorwegen en Prorail vragen gemeenten volgend jaar ook vuurwerkvrije zones bij het spoor aan te wijzen.

Beeld anp

Vuurwerk en spoor gaan niet samen, stelt Marjan Rintel, directeur operatie NS. "Een vuurpijl tegen een trein of zwaar vuurwerk op het spoor kan schade veroorzaken waardoor treinen niet kunnen rijden."

Sinds begin december zijn vijf meldingen van overlast genoteerd, veroorzaakt door vuurwerk dat dicht bij het spoor werd afgestoken.

Het gaat bijvoorbeeld om vuurwerk dat wordt afgestoken in een tunneltje bij het station, rook op het perron en vuurwerk dat tegen een trein wordt gegooid.

Ziekenhuizen
Maar het aantal klachten zal nog wel stijgen, vermoeden ze bij NS en Prorail. In 2015 werden nog vijftien meldingen geteld, in 2016 waren het er 25 en vorig jaar stond de teller eind december op vijftig.

"Het gooien van vuurwerk naar treinen lijkt misschien een kwajongensstreek, maar dat is het niet. Het is gevaarlijk en leidt tot overlast en onnodige vertragingen," vindt John Voppen, directeur operaties bij spoorbeheerder Prorail.

Gemeenten stellen nu al vuurwerkvrije zones in rondom bijvoorbeeld ziekenhuizen en kinderboerderijen.

Vuurwerkvrij in Amsterdam

In Amsterdam wordt het aantal vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling uitgebreid. Naast de 45 bestaande vuurwerkvrije gebieden, geldt ook een verbod rond ziekenhuizen.

Volgend jaar zal de stad een grote vuurwerkvrije zone worden met aangewezen plekken waar wel vuurwerk mag worden afgestoken. Ook bewoners kunnen hun eigen straat, pleintje of speeltuin dan aanwijzen als gebied waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Deze bewoners worden wel geacht zelf de rotjes uit hun tuin te weren. Handhavingscapaciteit is er volgens burgemeester Halsema niet.

Handhavers vroegen recentelijk aan de burgemeester hun inzet tijdens de jaarwisseling te heroverwegen. Ze willen de Wallen niet op tijdens Oud en Nieuw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden