NRC mag naam gevallen UvA-hoogleraar niet publiceren

De rechter heeft NRC verboden de naam te noemen van een in opspraak geraakte hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam. Het is een uitspraak met mogelijk verstrekkende gevolgen voor media.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch op de redactie van het NRC Beeld ANP
Hoofdredacteur Peter Vandermeersch op de redactie van het NRCBeeld ANP

Woensdag verscheen in NRC een lijvig artikel over een hoogleraar arbeidsrecht en plaatsvervangend raadsheer bij het gerechtshof Amsterdam, die in november 2018 ontslag nam wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’.

De krant sprak met 35 anonieme betrokkenen en beschrijft het onveilige werkklimaat dat heerste op de faculteit rechtsgeleerdheid van de UvA. Opvallend: de hoogleraar wordt met zijn initialen aangeduid: R.B.

Dit is het rechtstreekse gevolg van een uitspraak die de voorzieningenrechter maandag deed nadat B. een kort geding had aangespannen. B. vond het noemen van zijn naam een ernstige inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer. De schade die dit hem en zijn gezin zou berokkenen weegt wat hem betreft zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting. Hij vreest bovendien op sociale media aan de schandpaal te worden genageld als zijn naam bekend wordt.

Sociale media

De rechtbank gaf hem daarin gelijk. B. is weliswaar een publiek figuur, en aan de door NRC gepresenteerde feiten valt weinig af te dingen, maar volgens de rechter is er onvoldoende reden zijn naam te noemen. Door de ‘grote vlucht die sociale media hebben genomen’ zou er grote kans zijn dat B. door het slijk zou zijn gehaald, oordeelde de rechtbank. Dit gebeurde de afgelopen dagen alsnog: op Twitter werd de naam van de hoogleraar, die eenvoudig te vinden is via Google, veelvuldig gedeeld.

Een andere opvallende passage in het vonnis is dat NRC als ‘kwaliteitskrant’ wordt beschouwd, waardoor mensen de daarin gepresenteerde feiten voor ‘waar’ aanmerken. Hieruit zou kunnen voortvloeien dat media die als minder betrouwbaar te boek staan een grotere vrijheid hebben om te publiceren.

NRC gaat tegen de uitspraak in beroep. ‘Het niet langer mogen publiceren van namen bij ernstige misstanden heeft vergaande journalistieke consequenties die het belang van deze zaak overstijgen,’ schrijft de krant. Ook Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, is het niet eens met de uitpraak, die hij een ‘forse beknotting van de vrijheid van de pers’ noemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden