NRA popelt om weer te lobbyen, maar wacht op overwaaien 'Connecticut-effect'

De Amerikaanse wapenlobby waant zich ook na de schokkende schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in Connecticut onaantastbaar. Nu de discussie over vuurwapenbezit hevig woedt, is er bij de National Rifle Association (NRA) niet veel terughoudendheid te bespeuren.

Redactie
In april 2012 hield de NRA nog haar nationale conventie Beeld ap
In april 2012 hield de NRA nog haar nationale conventieBeeld ap

'We hebben een sterke agenda voor het komende jaar, maar natuurlijk gaat veel daarvan wat vertraging oplopen omdat het 'Connecticut-effect' moet overwaaien', zei lobbyist Bob Welch uit Wisconsin afgelopen weekend op een NRA-bijeenkomst. Bij de schietpartij in Connecticut vielen 26 doden, onder wie veel kleine kinderen. Sindsdien zijn steeds meer Amerikanen voorstander van strengere regels rond het bezit van vuurwapens. Maar dat gaat wel over, meent Welch.

Achtergrondcontrole
In Washington wachtten NRA-lobbyisten een maand na de tragedie om massaal terug te keren naar Capitol Hill om het parlement onder druk te zetten alle nieuwe wetsvoorstellen rond de beperking van vuurwapenbezit af te schieten. Toch heeft de Sandy Hook-schietpartij traditionele voorstanders van vuurwapenbezit aan het denken gezet, zoals de Democraat Joe Machin uit West Virginia die nu ook voorstander is voor een betere achtergrondcontrole van wie een wapen wil aankopen. Een recente enquête wees uit dat 90 procent van de Amerikaanse kiezers achter een dergelijke controle staat, en Barack Obama heeft van de vuurwapenkwestie een kernpunt gemaakt in zijn tweede termijn als president.

Macht
Toch maakt Welch zich daar niet druk over. Hij pocht liever over de macht van de NRA, en stelt dat mensen en groepen die de regels willen verstrengen 'zich realiseren dat ze niets kunnen doen tenzij ze met ons praten.' Hij geeft als voorbeeld het relaas van een van de belangrijkste Democraten die met hem kwam praten na de Sandy Hook-tragedie. Zijn achterban schreeuwde om meer maatregelen rond vuurwapenbezit, en hij stelde voor om hen 'iets kleins te geven' zoals een toezegging rond vuurwapenshows. 'En ik zei: 'Nee, dat gaan we niet doen'', aldus Welch. 'En tot dusver is er daaromtrent ook niks gebeurd."

Geheugen
De organisatie waant zich dus nog steeds almachtig, en Welch en de NRA vertrouwen op het feit dat publieke steun voor een strengere wapenwetgeving meestal wel de kop opsteekt na een grote schietpartij, maar dat die wegebt naarmate andere zaken in het nieuws komen en het uit het geheugen van de mensen verdwijnt. Na de eveneens beruchte tragedie in de Columbine High School in 1999 dienden zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden wetsvoorstellen in rond strengere regels rond vuurwapenbezit, maar parlementair getouwtrek vergooide uiteindelijk de kans op een brede wetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden