'NPO bezuinigt niet op journalistiek'

De NPO bereidt zich voor op bezuinigingen met verschillende ingrepen in het aanbod. Wat gaan we daar komend jaar van merken?

Frans Klein tijdens de seizoenspresentatie van de NPO.Beeld anp

'Op journalistiek zal niet worden bezuinigd," zei Frans Klein, Directeur Video van de NPO, stellig op de seizoenspresentatie van de publieke omroep in Hilversum.

Klein reageerde daarmee op de vele berichten van deze zomer over uitgelekte plannen om programma's als Nieuwsuur, Andere Tijden en Zembla te korten. Toch worden die programma's wel degelijk aangepast. Ze krijgen minder afleveringen en zullen meer energie steken in online. Dat gebeurt echter vooral in het kader van vernieuwingen, legde de NPO2-netmanager Gijs van Beuzekom uit.

Niet vanzelfsprekend
De jongere liefhebbers van zulke programma's zijn namelijk (steeds) beter te bereiken via internet. "De laatste jaren is het kijkgedrag van ons publiek heel erg veranderd. Mensen willen zelf bepalen wanneer ze kijken. Het is niet meer zelfsprekend om op zondagavond vijftig minuten Tegenlicht te kijken," zei Van Beuzekom.

Daarom komt er voor de journalistieke titels, waaronder ook De Monitor, een grotere focus op online. Nieuwsuur gaat bijvoorbeeld online werken met 'short form': korte, prikkelende video-items. Zulke vernieuwingen worden betaald door minder televisie-uitzendingen te maken.

Megabezuiniging
Daarnaast moet er nog een heleboel geld uit het NPO-potje; als het aan minister Arie Slob (Media) ligt 62 miljoen. "We hopen dat de aankomende megabezuiniging kan worden afgewend", zei NPO-directeur Klein. "Maar we hebben ons er samen met de omroepen al wel op voorbereid."

Als Slobs plan doorgaat zullen er op de eerste drie netten meer herhalingen en aangekochte buitenlandse producties te zien zijn, en krijgt de programmering overdag en in de zomer te lijden.

Ook wordt de vooravond op NPO-2 eenvoudiger en kan NPO 3 minder programmeren. Naast de afdeling journalistiek wordt er nadrukkelijk niet bezuinigd op drama, documentaires of jeugdtelevisie.

Langere dramaseries
Maar er is ook goed nieuws. Komend jaar zullen er meer dan honderd nieuwe programma's te zien zijn, op lineaire televisie en online. Acteur Tygo Gernandt gaat bijvoorbeeld in Tygo in de GHB kijken naar drugsgebruik op het platteland. Rutger Castricum begint deze vrijdag met De Hofbar, een wekelijks politiek programma. Jort Kelder en Alexander Klöpping zijn binnenkort te zien in Kelder & Klöpping, en Fidan Ekiz zal de Nederlandse vrouwenemancipatie onderzoeken in Vrouw op Mars.

De dramaseries van de NPO zullen kleiner in aantal zijn, maar à la Netflix meer afleveringen hebben. Een van die grote producties is een historische serie die De Stamhouder gaat heten, naar de bestseller van Alexander Münninghoff.

NPO Start wordt komend jaar vernieuwd. De site gaat met bekende gastredacteuren werken die de site naar hun smaak mogen inrichten, zoals Matthijs van Nieuwkerk en Margriet van der Linden.

Shula Rijxman tijdens de seizoenspresentatie van de NPO.Beeld anp

NPO vraagt Nederland om programma-ideeën

De publieke omroep nodigt dit najaar alle Nederlanders uit zelf met een programma-idee te komen. Op die manier wil de NPO ook de 15 procent van Nederland aanspreken die nu nog niet wordt bereikt, zei Shula Rijxman, de voorzitten van de raad van bestuur.

Volgens haar zijn het vooral bepaalde groepen jongeren en migranten die de NPO nu nog niet weten te vinden. Voor hen wil de omroep ook programma's maken. "Vertel ons maar wat we nog niet maken, wat je wilt zien," vertelde Rijxman. "Wij kijken dan serieus of we er iets mee kunnen." Hoe het project precies vorm krijgt, is nog niet duidelijk. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden