'Nou, in dit huisje is dus Johan Cruijff geboren...'

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor HolmanBeeld Wolff

We fietsen met Koning door Amsterdam - het motregent, dus is hij een tikje sacherijnig - als ik op mijn mobiele telefoon het bericht ontvang dat Johan Cruijff is overleden.

Koning merkt dat ik geschokt ben.
"Mag niet godverdomme zeggen," zegt hij zachtjes. Ik besef dat ik even vergeten was dat ik me onder alle omstandigheden grootvaderlijk moet beheersen.

"Johan Cruijff was de allerbeste voetballer ter wereld," vertel ik. Ofschoon we op weg naar huis waren, bedenk ik dat het voor zijn opvoeding noodzakelijk is dat we nu naar het ouderlijk huis van Cruijff gaan in de Akkerstraat in Betondorp.

"Vind je het leuk als we naar het huisje gaan kijken waar die grootste voetballer ter wereld is geboren?" zeg ik met een slijmstem, en ik besluit het antwoord niet af te wachten en meteen te vertrekken.
"Opa, hier liggen toch al dode mensen?" vraagt hij als ik minutenlang langs de Oosterbegraafplaats fiets. Ik trap snel door. Ik sla rechtsaf de Zaaiersweg in en sta even later in de Akkerstraat.

Er zijn al veel journalisten en cameraploegen. Voor het huis liggen bloemen. Koning is wel geïnteresseerd, maar hij wil niet van de fiets af, en ik merk dat hij gevoelig is voor de bijzondere sfeer.

"Nou, in dit huisje is dus Johan Cruijff geboren... Wat een mooie bloemen voor het huis, vind je niet?"
Nee, hij vindt die bloemen niet mooi. "Ze liggen de verkeerde kant op. De bloemetjes liggen naar het huis. Ik kan ze dus niet zien."
Hij heeft gelijk.

"En van wie is die voetbal?" vraagt hij, want tussen de bloemen ligt
inderdaad een voetbal.
"Dat weet ik niet."
"Mag ik daarmee spelen?"
"Nu? Nee!"
Konings gezicht betrekt, en hij wil onmiddellijk naar huis.

Voordat we weg kunnen, houdt een verslaggever mij aan en ik moet nog voor een camera iets zeggen.
"Opa... Ik wil naar huis...," hoor ik ongeduldig achter me, terwijl ik uitleg dat Cruijff de eerste Godenzoon van Amsterdam was.

We fietsen nog even Betondorp door en ik vertel terloops dat ook de beste schrijvers van Nederland - de broertjes Van het Reve - in de Ploegstraat woonden en wijs het huis aan, maar hij is in slaap gevallen.
"En?" vraagt zijn moeder als we thuis zijn, "wat hebben jullie gedaan?"
"Opa komt op de televisie," zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden