Notities Osama bin Laden buitgemaakt

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een notitieboek van de terrorist Osama bin Laden in handen gekregen met de recente overval op Bin Ladens schuilplaats in Pakistan. Dit meldden Amerikaanse media woensdagavond op gezag van anonieme functionarissen.

Het bevat onder meer plannenmakerij voor nieuwe terroristische aanslagen en Washington heeft daarom een aantal buitenlandse regeringen op de hoogte gesteld van informatie die uit Bin Ladens schuilplaats is verkregen.

In het boekje staan handgeschreven ideologische richtlijnen en ideeën over nieuwe aanslagen. De terroristenleider zou in september een grote aanslag gewild hebben in navolging van zijn spectaculaire terroristische aanslagen van 11 september 2001 in het noordoosten van de VS.

Eventuele aanslagen
De aantekeningen gaan volgens anonieme zegslieden over de tactiek en het doelwit van eventuele aanslagen. Dit ''kan leiden tot sommige aanpassingen van veiligheidsmaatregelen in landen die informatie hebben ontvangen'', zeggen zij. Er zijn echter geen aanwijzingen dat er concreet voorbereidingen voor aanslagen werden getroffen.

Het notitieboek is geen dagboek en bevat geen gegevens over het persoonlijke leven van Bin Laden. Hij werd in de nacht van 1 op 2 mei door Amerikaanse commando's doodgeschoten in zijn schuilplaats in Abbottabad, 50 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, zei woensdag dat ze bezorgd is over eenlingen die de dood van Bin Laden aangrijpen om dood en verderf te zaaien. ''Onze zorg is wat we de eenzame wolf noemen, iemand die alleen handelt en met niemand in contact is, dat is dan moeilijk te voorkomen'', aldus Napolitano. (ANP)

EPA Beeld
EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden