NOS zendt 14 uur lang uit op 30 april

De NOS bereidt zich voor op een 14 uur durende marathonuitzending op dinsdag 30 april. Het programma Inhuldiging koning Willem-Alexander begint in de ochtend om 9.00 uur en gaat waarschijnlijk tot 's avonds 23.00 uur door.

Presentatrice Astrid Kersseboom Beeld NOS/Stefan Heijdendael
Presentatrice Astrid KersseboomBeeld NOS/Stefan Heijdendael

's Ochtends zijn de kijkers van Nederland 1 getuige als koningin Beatrix in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam de Akte van Abdicatie tekent. Daarna volgt op tv de balkonscène met de toespraken van de nieuwe koning Willem-Alexander en prinses Beatrix.

De centrale presentatie is gedurende de dag in handen van Astrid Kersseboom en Rob Trip die in een tijdelijke studio zitten op de Dam. Kysia Hekster verzorgt de verslaggeving van de officiële plechtigheden. Andere NOS-verslaggevers kijken hoe de troonswisseling elders in Nederland wordt gevierd.

Eervolle en uitdagende klus
'We zijn volop bezig met de voorbereidingen. De komende weken is het zaak dat de puzzelstukjes in elkaar gaan vallen', zegt Jan de Roode, regisseur van de tv-beelden die de wereld zullen overgaan. 'Natuurlijk is het voor mij als regisseur een eervolle en tegelijk uitdagende klus. Dat geldt eigenlijk voor alle collega's die beroepshalve een steentje mogen bijdragen aan deze historische nieuwsgebeurtenis.'

De Roode regisseert sinds 2002 landelijke evenementen voor de NOS, waaronder een aantal keren Koninginnedag, Prinsjesdag en Dodenherdenking. Hij zat ook achter de knoppen tijdens de uitvaarten van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Op zijn cv staat eveneens de registratie van de huwelijken van de prinsen Friso, Pieter-Christiaan en Floris en de doopdiensten van prinses Amalia en haar zusjes Alexia en Ariane.

De marathonuitzending van de NOS gaat tot in de avond door als in Ahoy Rotterdam het koningslied wordt ingezet. Willem-Alexander en Máxima maken daarna een koningsvaart over het IJ in Amsterdam. Onderweg varen ze onder anderen langs olympisch turner Epke Zonderland, presentator Ali B en dj Armin van Buuren. De NOS eindigt met het Oranjebal op het Museumplein, waar onder anderen André Rieu optreedt.

RTL doet op 30 april verslag van de festiviteiten in de reguliere bulletins van RTL Nieuws op RTL4 en overdag op RTL7.

Radio 1 is de hele dag in de lucht met een programma van de gezamenlijke omroepen vanuit de sociëteit De Groote Industrieele Club op de Dam in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden